Steely Dan-sångaren: ”Shen Yun ger inspiration till världen”
Buster Akrey från rockbandet Steely Dan såg Shen Yun Performing Arts med sin fru på Fred Kavli Theatre i Thousand Oaks, Kalifornien, den 22 mars, 2016. (Foto: Epoch Times)


Shen Yun ger ”inspiration till världen” att vara en bättre plats, enligt Buster Akrey, medlem av det amerikanska rockbandet Steely Dan.

– Det är inspirerande, och världen behöver inspiration hela tiden, särskilt barnen. Det vore verkligen fint om barnen fick se detta, för att se vad de kan bli. Underbart! sade Buster Akrey, vid Fred Kavli Theatre, Thousand Oaks, i Kalifornien den 22 mars.

– Jag älskar det övergripande temat med skapelsen, tanken att vi är här för att förbättra oss själva och sedan återvända till en bättre plats, och jag tror på det, sade han.

– Det är ett universellt tema i hela världen. Det är ett växande tema, och det är ett hoppfullt tema, fortsatte han.

Han tyckte det var härligt att se detta tema tolkas genom sång och dans.

Buster Akrey har en lång och diger musikalisk karriär. Förutom Steely Dan har han samarbetat med storheter som Peggy Lee, Burt Bacharach och Stevie Wonder, för att bara nämna några.

Det är så perfekt

Akrey hyllade alla aspekter av Shen Yuns föreställning:

– Jag älskar verkligen föreställningen. Jag älskar koreografin. Vi satt riktigt högt upp, så att vi kunde se alla dansare och de olika nivåerna. Jag gillar att sitta högt upp för att se koreografin, sade han.

– Det liknar ingenting jag har sett förr; det är så perfekt. Även handrörelserna var så exakta, och en del dansrörelser, de [sprången], kraften, … bakåtvolterna. Jag bara älskar [hur de] snurrar, och när de lyfter [hoppar upp], kommer de så högt; de når en sådan höjd, tillade han.

”Klassisk kinesisk dans har en lång historia på flera tusen år. Under tidens gång har den förts vidare inom det kejserliga hovet och genom den kinesiska teater- och operatraditionen. Genom att den fångat upp djupgående visdom från varje era och dynasti har den blivit ett komplett danssystem omfattande traditionella estetiska principer med sina unika dansrörelser, rytmer och inre mening”, enligt Shen Yuns hemsida, som är en guldgruva av information för sin publik.

Dansarnas samspelthet var något som förvånade och imponerade på Akrey.

– Lagarbetet, alla arbetar tillsammans som en enhet. Som rocksångare och [i] ett rockband försöker vi alla spela tillsammans som enhet när vi uppträder. Att se så många olika människor som uppträder tillsammans så samspelt för att skapa en effekt, det är så vackert. Det är så exakt. Det är så svårt att göra, och det är därför det är så bra, sade han.

– Ibland är det som om de alla delar ett och samma sinne, sade han om Shen Yun.

Orkester i världsklass

Akrey imponerades även av Shen Yuns orkester och sångare.

På företagets hemsida kan man läsa om Shen Yuns orkester; ”en västerländsk filharmonisk orkester utgör stommen medan traditionella kinesiska instrument framför melodierna. Klangen som frambringas är sällsynt tilltalande för örat. Ensemblen uttrycker på samma gång både den västerländska orkesterns storslagenhet och den distinkta känslan från Kinas 5 000-åriga civilisation”.

– Jag är musiker, så jag gillar verkligen musikerna, och orkestern är fenomenal. Det här är en orkester i världsklass, och jag älskar sångarna, tillade han och fortsatte:

– Sångarna är underbara, för när man sjunger, levererar man ett budskap, och när man använder rösten kommer det verkligen ur hela kroppen. Och när det kommer genom din kropp, och du tror på orden du sjunger, så är det väldigt kraftfullt. Och man kan se att de trodde på det de sjöng, det kändes.

En erfarenhet och ett utbyte

Akrey, som själv varit med i många olika föreställningar, tyckte att hela produktionen höll ”högsta klass” och att den var ”så bra det kan bli”.

– Jag är så glad över att vara här. Jag är så glad att det kinesiska folket har en kultur som har ett så stort djup att ösa ur, och jag är så glad att vi får se det, sade han.

Hans fru, Lynn Farrand, konstnär och skulptör, delade också med sig av sina tankar:

– Jag tycker att det är underbart gjort. … Färgerna var fantastiska, de kompletterade och kontrasterade på ett så levande och spännande sätt. Tygerna och koreografin var så integrerad i scenografins estetik, det skapade hela scenografin. Tygerna var bara så fantastiska, jag älskade det, det var vackert.

Akreys avslutningskommentar sammanfattade hans kväll.

– Jag skulle säga att detta är en av de bästa kulturupplevelser som jag har haft, och jag har fått en stor kulturell erfarenhet och ett utbyte. Jag har nu en bättre känsla för den djupa, rika kultur som [det gamla] Kina ger till världen.

NTD Television och Cheryl Casati rapporterade.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Shen Yuns Europaturné 2016 fortsätter i Milano 30-31 mars, Salzburg 2-3 april. Till danska Århus kommer Shen Yun 12-13 april.

Shen Yun: Magi som berör

Shen Yun ger sinnesro