Starkt immunförsvar kan minska risken för hjärntumör


Forskare har gjort en viktig upptäckt som kastar ljus över immunförsvarets roll när det gäller hjärntumörer. Antikroppar mot ett herpesvirus kan skydda mot gliom, den mest elakartade och även den vanligaste formen av hjärntumör, enligt en ny svensk avhandling.

Idag är man ännu inte säker på vilka faktorer som kan öka risken för att gliom ska utvecklas men tidigare forskning har visat att immunförsvaret hos patienter som drabbats av gliom är annorlunda jämfört med friska personer.

I sin avhandling har Sara Sjöström, ST-läkare vid Norrlands universitetssjukhus och doktorand vid Umeå universitet, undersökt om det finns ett samband mellan antikroppsnivåerna mot fyra vanliga virustyper, adenovirus, cytomegalovirus, Epstein-Barrvirus och varicella zoster-virus och en ökad risk för att utveckla gliom.

Till sin hjälp i delar av avhandlingen har hon använt material från bland annat Medicinska biobanken i Umeå.

– Vi har haft en unik möjlighet att undersöka prover som många gånger togs flera år innan patienten fick sin gliomdiagnos. Därmed har vi kunnat minimera risken att sjukdomen som sådan eller behandlingen påverkar resultaten och det är inte tidigare gjort, säger Sara Sjöström, i ett pressmeddelande.

Sara Sjöström har i sin studie sett att de personer som senare insjuknade med gliom har lägre nivåer av en antikropp mot herpesviruset varicella zoster än de friska kontrollpersonerna.

En person som en gång infekterats av varicella zoster, som orsakar vattkoppor och bältros, bär på den så kallade G-antikroppen resten av livet.

– Det här är ett mycket spännande fynd som skulle kunna tyda på att ett starkt immunförsvar kan känna igen små cancerförändringar och i bästa fall eliminera dem, menar Sara Sjöström.

Just varicella zoster är ett virus som ligger sovande i nervsystemet efter att infektionen läkt ut, och det kan vara en anledning till att endast dess antikroppar visade sig vara skyddande.

Sara Sjöström såg inget samband mellan antikroppsnivåerna mot adenovirus, cytomegalovirus, Epstein-Barrvirus och risken för gliom.