Stark kritik mot turkiska attacker
Förödelse i syriska Aleppo. (Foto: Alexander Kots/AP/TT)


Frankrike uppmanar Turkiet att upphöra med sina attacker mot kurdiska mål i Syrien.

Samtidigt hävdar al-Assadregimen att en misstänkt turkisk styrka tagit sig in över gränsen i norr.

På söndagen attackerade turkisk militär för andra dagen i rad kurdiska mål i Syrien.

”Frankrike är oroat över den kraftigt försämrade situationen i Alepporegionen och i norra Syrien. Vi kräver därför stopp av att allt bombardemang – av regimen och dess allierade i hela området samt av de turkiska attackerna i de kurdiska zonerna”, skriver Frankrikes utrikesdepartement i uttalande, enligt AFP.

Turkiet har använt artillerield mot kurdiska styrkor runt staden Azas och enligt statliga turkiska medier har Turkiet även svarat på eldgivning från den syriska regimen mot en militärpostering i provinsen Hatay i södra Turkiet.

Beväpnade män

Den syriska regimen fördömer attackerna, enligt Syriens statliga nyhetsbyrå Sana, och uppmanar FN:s säkerhetsråd att stoppa ”den turkiska regimens brott”.

På söndagen uppgav Damaskus också, enligt Sana, att Turkiet förmodligen har skickat in markstyrkor i norra Syrien under helgen. I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver det syriska utrikesdepartementet att ett hundratal beväpnade män och 12 fordon utrustade med tunga vapen rört sig över gränsen från Turkiet mot området kring Azaz.

Enligt al-Assadregimen tros styrkan utgöras av turkisk militär och turkiska legosoldater, rapporterar Reuters.

Uppmaning till Putin

Samtidigt uppmanar USA:s president Barack Obama Ryssland att sluta attackera den syriska oppositionen. I ett telefonsamtal på söndagen med sin ryske kollega Vladimir Putin ska Obama, enligt ett uttalande från Vita huset, bland annat ha betonat att hjälpsändningar måste få komma fram till belägrade områden.

Även Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond uppmanar Ryssland att sluta bomba moderata rebeller.

– Det finns en man på den här planeten som kan stoppa inbördeskriget genom att ringa ett telefonsamtal, och det är herr Putin, säger han till The Guardian.