Står sig slätt mot föregångarna


  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: USA/Tyskland/Storbritannien/Italien
  • Regi: McG
  • Medverkande: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Bloodgood, Helena Bonham Carter, Anton Yelchin, Jadagrace, Bryce Dallas Howard m fl.
  • Släpps: 091209

Det här är alltså den fjärde filmen i ordningen. Nu handlar det inte längre om robotar från framtiden som ska försöka döda framtidens ledare för motståndsrörelsen. Denna film utspelar sig i framtiden och kriget mellan människorna och maskinerna är i full gång.

James Cameron som var mannen bakom de två första filmerna i serien, ”The Terminator”(Storbritannien/USA, 1984) och ”Terminator 2: Judgment Day”(USA/Frankrike, 1991) är en regissör med fingertoppskänsla; hans filmer byggde på det enkla konceptet med en maskin från framtiden som har i uppdrag att döda framtidens ledare. I och med att filmerna är byggda på ett enkelt koncept, kunde Cameron lägga stort fokus på karaktärsutveckling och relationerna mellan de olika karaktärerna, vilket bäst exemplifieras i förhållandet mellan pojken och den beskyddande roboten i den andra filmen.

Sen bestämde sig gubbarna på filmbolaget för att de skulle göra en film till. De fick med sig Schwarzenegger även för den tredje filmen, ”Terminator 3: Rise of the Machines” (USA/Tyskland/Storbritannien, 2003). Cameron avböjde dock. Istället satt Jonathan Mostow i regissörsstolen, vilket resulterade i att den tredje filmen bara blev en actionsoppa, där fokus låg på actionsekvenserna, snarare än karaktärsutvecklingen.

Men Mostow framstår som ett geni när han jämförs med den fjärde filmens regissör, McG. Att ge regissörsstolen till McG när James Cameron haft den tidigare är ungefär som att låta Britney Spears spela Adolf Hitler. Det är fel helt enkelt; McG är antagligen den störste klåparen i Hollywood. Man skulle i och för sig kunna argumentera för att hans filmer dragit in en del pengar, men det är bara för att folk tycker om att se explosioner på en stor skärm. De två första filmerna är representativa för delar av science fiction-genrens bästa aspekter; de påpekar att mänskligheten en dag kommer att förgöra sig själv och de utforskar även människans hybris, vilket illustreras genom striden mellan människan och dess skapelse.

Detta är kanske överkurs för de flesta, men det är sådana underliggande teman som gör filmerna så bra, vare sig man tänker på dem eller inte. McG har dock istället valt att satsa på explosioner och våld när han skulle göra sin tolkning av Camerons värld och karaktärer. Man skulle ju kunna tänka sig att våld och explosioner borde leda till en spännande film. Det blir dock aldrig särskilt spännande; actionsekvenserna är ganska ointressanta. Och trots hans begränsade talang som regissör, har han till och med lyckats krångla till Camerons enkla koncept. I skrivande stund är jag inte ens säker på vad ”Terminator Salvation” handlar om.

McGs begränsade talang syns även i skådespelarnas insatser; Christian Bale, som spelar huvudrollen som John Connor, är vanligtvis en av de bästa skådespelarna i Hollywood. I denna film spelar han dock över, vilket troligtvis har att göra med att han inte har haft så mycket att jobba med. Sam Worthington får dock ett klart godkänt betyg för sin insats som Marcus Wright.

Egentligen har jag sett mycket sämre filmer än ”Terminator Salvation”. Det som gör mig så frustrerad med den är att de har gjort något så dåligt av något som är så bra. Jag kan i alla fall trösta mig med att Camerons nya film, ”Avatar”( USA, 2009) snart har premiär. Den kan jag rekommendera utan att ens ha sett den.