Staden Hama i Syrien under belägring av armén
Syriska arméns trupper drar sig tillbaka från protesternas centrum i Daraa den 5 maj efter att militären omringat staden i mer än en vecka och dödat dussintals människor i vad aktivisterna kallar "urskillningslös" beskjutning av staden som är belägen söder om huvudstaden Damaskus. (Foto: Louai Beshara/AFP/Getty Images)


För närmare trettio år sedan krossade den syriska armén ett väpnat uppror från Muslimska Brödraskapet i staden Hama i centrala Syrien och mist 10 000 människor dödades. Då var Hafez al-Assad landets ledare. Nu skickar hans son, president Bashar al-Assad, trupper till staden igen.

På måndagen skickade al-Assad trupper och stridsvagnar till Hama som svar på den veckolånga demonstrationen mot regeringen i staden.

Förra fredagen, som var en ledig dag i arabvärlden och enligt traditionen en stor demonstrationsdag, sågs den största demonstrationen hittills sedan upproret i Syrien startade. Uppskattningsvis en halv miljon människor gick ut på gatorna i protest mot al-Assads regim. Efter demonstrationerna avskedade al-Assad stadens guvernör.

På måndagen gick trupper in i stadens ytterområden och gjorde godtyckliga gripanden av civila, enligt vittnesmål som vidarebefordras till lokala samordningskommittéer i Syrien (LCC), ett nätverk med 15 lokala kommittéer i hela Syrien. Vittnena rapporterade också att de hört skottlossning och sade att åtminstone några människor dödades, men det är oklart hur många.

För närvarande finns de flesta av trupperna utanför staden. Ett stort antal stridsvagnar har placerats vid stadens huvudinfarter. En sagesman berättade för LCC att vid den norra infarten var cirka 50 stridsvagnar utplacerade.

– De har omringat staden. Men de kan inte gå in i staden eftersom invånarna har satt upp barriärer för att hindra fordon och säkerhetsstyrkor från att komma in, sade Hozan Ibrahim, en talesman för LCC.

Hama har traditionellt varit ett starkt regeringsfientligt fäste. Vissa fruktar en upprepning av Hama-massakern 1982.

– Den nya generationen vet inte vad som hände, har bara hört talas om det. De har inte sett den skräck som deras fäder har sett, sade Ibrahim.

Medan staden är under belägring av armén, och de kommer troligen fram till staden, fortsätter demonstrationerna precis som de har gjort varje kväll de senaste tre veckorna.

– Hela staden går emot regimen. De har övervunnit rädslan under det senaste decenniet, säger Hozan Ibrahim, talesman för den lokala samordningskommittén i Syrien.

Översatt från engelska