Spåpinnar råder Hongkong att inte bländas av profit
Lau Wong-fett, ordförande i Heung Yee Kuk (Landsbygdsrådet), skakar en behållare i bambu med spåpinnar på den andra dagen av det kinesiska nyåret. (Foto: Poon /Epoch Times


Den 20 februari var den andra dagen på det kinesiska nyåret. Då firas den traditionella festivalen Che Kung, under vilken Lau Wong-fat, ordförande i Heung Yee Kuk (Landsbygdsrådet), drog spåpinnar för Hongkong i Che Kung templet.

Under de senaste tio åren har de spåpinnar alltid och med exakthet förutspått Hongkongs framtid för det kommande året. I år drogs spåpinne nummer 20.

Budskapet på spåpinnen är skriven som en dikt på kinesiska, som löst kan översättas till: "Morgondagg speglar regnbågens färger och moln gillar vackra kvinnors frisyrer/ Jadesmycken och pärlor skiner som silver. Formen är icke-existens, och icke-existens är formen/ Bodhisattva Guanyin har gett råd till folket. "

Tolkningen är att man inte ska vara girig, men låta sig vara medioker; fred för familjen; och att söka desperat efter förmögenhet och lycka är inte tillfredsställande.

Feng shui-mästaren Yau Chi-wai sade att de två första raderna i dikten innebär att allt det vackra landskapet har byggts, men en hel del saker är bara på ytan.

Han sade att orden på spåpinnarna har två betydelser: "Den första är att morgondagg och vackra moln på himlen försvinner snabbt. Den andra betydelsen är att kvinnor förskönar sig själva, men deras utseende och framträdande är illusoriska. "

Meningen antyder att det ser ut som om något är välmående, men det är bara ett skal.

– Så vi måste vara nöjda med vad vi har, och inte ha begär efter ytliga saker, sade Yau och tillade:

– Vi bör i stället vara rika i våra hjärtan; att ha fötterna på jorden är bättre.

När det gäller de två sistnämnda raderna; "Formen är icke-existens, och icke-existens är formen / Bodhisattva Guanyin har gett råd till folket", sade Yau, det betyder, "många saker är förutbestämda, och kan inte tvingas fram … för närvarande kan Hongkongs välstånd bara vara så det ser ut på ytan, medan det i själva verket redan finns en hel del problem. "

Anspelning på politik

År 2003 drogs en spåpinne som representerar otur. Både sars-utbrottet och lagstiftningen i artikel 23, som syftade till att tysta alla antikommunistiska röster i Hongkong, inträffade det året.

Spåpinnar från Che Kung templet har visat sig vara korrekta under det senaste decenniet, särskilt när Hongkongs verkställande chef, Leung Chun-ying tillträdde 2012 och spåpinnen 29 drogs. År 2013 drogs pinnen "akta dig för en ond person".

Båda dragningarna föregick en rad kriser som hände medan Leung tillträdde.

Bortsett från att det motsvarar Hongkongs situation, har årets spåpinne en annan innebörd. Under det senaste året har det skett stora förändringar i det kinesiska kommunistpartiet.

Det nuvarande kommunistpartiets ledare Xi Jinping, har använt en antikorruptionskampanj för att eliminera anhängare till den tidigare partiledaren Jiang Zemin. Dussintals provinsiella tjänstemän och tjänstemän på ministernivå har fått sparken, inklusive tidigare sekreteraren i politbyråns stående kommitté, Zhou Yongkang, tidigare vice ordförande i den centrala militärkommissionen Xu Caihou, och tidigare chef för United Front Work Department i centralkommittén Ling Jihua.

I år har den kinesiska regeringen fortsatt att rensa ut Jiangs styrkor.

Medlemmarna i nuvarande Politbyråns ständiga kommitté, Zhang Dejiang och Liu Yunshan, liksom förre vice-presidenten Zeng Qinghong, var alla lojala mot Jiang och hans son. De stod en gång på toppen av hierarkin, men nu kan de inte ens skydda sig.

Sammanfaller man innehållet från förmögenhets-"stick", är detta en varning om att girighet kommer att medföra dåliga konsekvenser.

Verkställande chefen för Hongkong, Leung Chun-ying, som stöddes av Jiangs fraktion, avslöjades i fjol att ha accepterat 50 miljoner dollar från det australiensiska företaget UGL. Tidigare var han också inblandad i sin sons skandal att samla in mer än fyra miljarder dollar.

Detta har planterat tidsinställda bomber i Leungs karriär, vilket även sammanfaller med budskapet från spåpinnarna om att inte vara girig.

Översatt från engelska