Spanska neurosedynoffer stämmer tyskt läkemedelsbolag
Spanjorer födda med missbildningar väntar på att rättegången mot det tyska företaget Grunenthal Group ska starta i en domstol i Madrid, Spanien, den 14 oktober. (Foto: Andres Kudacki/ AP)


Omkring 200 spanjorer som föddes mellan 1960 och 1965, med svåra defekter efter att mödrarna hade använt läkemedlet Neurosedyn (Talidomid) under sina graviditeter, har stämt det tyska företaget Grunenthal Group. De kräver 204 miljoner euro i kompensation, rapporterar AP.

Rättegången hölls på måndagen, och ett avgörande väntas inom en månad.

Tusentals barn i Europa, Australien, Kanada och Japan, vars mödrar tog Neurosedyn, ett lugnande medel som ordinerades mellan 1950 och 1960 för att motverka graviditetsillamående, föddes med onormalt korta ben och i vissa fall utan några armar, ben eller höfter.

Ignacio Martinez, advokat som företräder den spanska föreningen för Talidomid-offer, som representerar de omkring 200 offren, berättade för domstolen i Madrid att läkemedelsföreskrifterna inte varnade för biverkningar.

Enligt AP hävdade också advokat Martinez att när läkemedlet togs bort från marknaden, informerades inte läkare och patienter om dess potentiella effekter på fostret. Dessutom, sade han, fortsatte företaget att distribuera läkemedlet i Spanien sex månader efter att det slutat säljas i andra länder.

Grunenthals advokater avvisade kraven på ersättning, och sade att ärendet hade överskridit preskriptionstiden. Det tyska företagets representant i Spanien, Guillermo Castillo, insisterade också på att läkemedlet hade tagits bort från marknaden 1961, samtidigt som i övriga Europa.

För några år sedan erbjöd det tyska företaget Grunenthal att betala de spanska offren en summa på totalt 120 000 euro årligen, som kompensation, men erbjudandet avvisades.

Bolaget bad offren om ursäkt första gången 2012 för skandalen och för tystnaden mot offren.

Grunenthal har också sagt att de spanska offren kunde söka stöd genom två tyska stiftelser och potentiellt ”få samma ekonomiska fördelar” som de tyska offren, rapporterar Deutsche Welle.

Fler än 30 spanjorer som skadats av Neurosedyn deltog i måndagens rättegång.

”Att vi är vid liv är det bästa beviset, eftersom många [offer] redan har dött”, sade Matilde Roman, 52, till AP. Hennes högra arm var kraftigt deformerat vid födseln.

”Min mamma tog Talidomid (Neurosedyn), men hon var analfabet och ingen förklarade för henne vilka skador detta läkemedel kan ge.”