Spända ben av högklackat
Enligt forskning har man kommit fram till att det är påfrestande för benmusklerna att bära högklackade skor under långa perioder.(Foto: Amal Chen/The Epoch Times)


Att bära högklackade skor under lång tid har visat sig innebära stora påfrestningar för benmuskulaturen, enligt en nyligen genomförd studie. Undersökningen gjordes av forskare på University of Jyväskylä, Finland och Griffith University, Australien.

Tidigare undersökningar har visat att högklackade skor ökar stelhet i hälsenan. I denna studie undersökte forskarna musklerna och senornas aktivitet i benmusklerna hos kvinnor under tiden de gick med eller utan högklackade skor. En grupp använde klackar som var 5 cm höga eller högre under minst 40 timmar i veckan under två år eller längre. Medan den andra gruppen använde högklackat mindre än tio timmar i veckan.

När forskarna jämförde de två grupperna fann man att gruppen, som hade för vana att använda högklackat, ”hade bestående förändringar av muskelsenornas utformning beroende på användandet av klackar”, skrev de i sin rapport. ”Anpassningen efter långvarigt bruk av högklackat kan begränsa dessa deltagares musklers effektivitet både när de går barfota och i högklackat”. Studien visar också att deltagarnas muskler var betydligt mer spända och hade kortare steglängd när de gick i högklackat än barfota.

”Resultaten tyder på att långvarig användning av högklackade skor kan äventyra musklers effektivitet vid gående och är förenligt med rapporter om att bärare av [högklackade skor] ofta upplever obehag och muskeltrötthet,” skrev forskarna.

”Långvarig användning av höga klackar kan också öka risken för belastningsskador.”

Översatt från engelska

Läs hela rapporten