Sorgens dag för alla kineser
På kommunist-Kinas nationaldag den 1 oktober protesterade svenska Falun Gong-utövare framför konsulatet i Göteborg mot förtrycket av vännerna i Kina. (Foto: Epoch Times)


Den 1 oktober var det ovanlig tyst kring Kinas konsulat i Göteborg, som höll stängt i tre dagar. Ingen röd flagga syntes på konsulatbyggnaden. Utanför, på andra sidan gatan, stod tiotals Falun Gong-utövare som protesterade mot den pågående förföljelsen av deras vänner i Kina.

– I dag är sorgens dag för alla kineser, för det är årsdagen av kommunisternas erövring av Kina, sade Kinaexperten Lilly Wang.

För 58 år sedan tog det kinesiska kommunistpartiet (KKP) makten över Kina. Mao stod på Himmelska fridens torg den 1 oktober 1949 och skrek att folkets Kina har etablerats. Därefter blev den dagen kommunist-Kinas nationaldag, förklarade Wang.

Från en högtalare hördes en mansröst:

– Det är en dag av sorg för alla Falun Gong-utövare som torteras och mördas, och deras organ stjäls av KKP. Det är en dag av sorg för alla anhöriga som förlorat sina nära och kära genom KKP:s våld. Det är en dag av sorg för alla kineser som inte kan resa tillbaka till sitt hemland. Det är en dag av sorg därför att så länge KKP har makten i Kina så är alla kineser berövade sitt femtusenåriga kulturarv, sade Peter Ebertz.

Över 26 miljoner kineser har avsagt sig sitt medlemskap i Kinas kommunistparti, enligt Tuidangcentret – en frivillig stödorganisation som bistår och dokumenterar alla avhopp från partiet.

– Avhoppet är symboliskt men anses som mycket viktigt för kineser som har levt under förtryckt i hela sitt liv, säger Wang.

En av Kinas just mest kända människorättskämpar, advokat Gao Zhisheng, vågar trotsa kommunistpartiet och kämpar för förtryckta grupperna i Kina. Den 22 september bröt polisen sig in i hans hem i Peking och förde bort honom till en okänd plats. Sedan dess har varken han eller hans familj hört av sig till vänner i Kina och utomlands.

Gao har hjälpt Falun Gong-utövare, underjordiska kristna och fattiga kineser i det rättslösa samhället. Nyligen skrev han ett brev till den amerikanska regeringen för att påtala de brott som KKP gör mot sitt folk inför de olympiska spelen.