Sorg och gemenskap i Norge efter attackerna
En flicka tänder ett ljus i centrala Oslo för de 76 offren från bombattentatet och massakern som inträffade den 22 juli. (Foto: Ying Liu/The Epoch Times)


– Dessa dagar har känts som en evighet. Det har varit timmar, dagar och nätter fyllda med chock, förtvivlan, ilska och gråt, sade Norges statsminister Jens Stoltenberg vid en känslofylld minneshögtid i Oslos katedral i söndags. Han beskrev där attackerna på Utöya och i riksdagsbyggnaderna som det värsta illdåd Norge utsatts för sedan andra världskriget.

Landet, som är känt som ett av världens mest fredliga, är fortfarande i chock efter det att högerextremisten Anders Breivik sprängt regeringshuvudbyggnaden, i vilken statsministern med flera har sina kontor, samt öppnade eld mot medlemmar i det regerande Arbeiderpartiets ungdomsförbund, vid deras årliga sommarläger på en ö två timmar senare. Hans plan att bomba ytterligare två byggnader kullkastades efter att han på ön gripits av polis.

Hittills har 92 döda bekräftats, åtta från explosionen och 84 från dödsskjutningarna. Trettio personer befinner sig fortfarande i ett kritiskt tillstånd på Oslos universitetssjukhus. Flera personer saknas dock fortfarande vilket gör att dödssiffran kan komma att stiga.

Mannen som utfört det
fasansfulla dådet, vilket statsministern benämner som ”ren ondska”, har identifierats som den 32-årige norske medborgaren Anders Behring Breivik. Breivik sitter för närvarande häktad och efter måndagens häktningsförhandling som hölls bakom låsta dörrar i Oslos domstol.

Breivik är en högerextremist som trodde att det han gjorde var ”nödvändigt”. Hans måltavla var det regerande röda Arbeiderpartiet, vilket är välvilligt inställt till invandring. I en video på Youtube och i ett 1 500 sidor långt manifest som publicerades online samma dag som attackerna, uttrycker Breivik hat mot islam i Europa, vänsterpartister och multikultur.

Breivik beskriver sin ideologi som kulturell konservatism och ser det som sitt mål att ”påverka samhället och sättet det styrs”, säger advokat Geir Lippestad enligt tidningen Verdens Gang. Delar av texterna har kopierats från UNA-bombaren Ted Kaczynski.

Adrian Pracon, en 21
-årig man som överlevde dödsskjutningarna på Utöya med en skottskada i axeln, säger att han under dramat mötte en gråtande 11-åring då han desperat försökte fly från ön.

– Han kom emot mig och sa att hans pappa var död, berättade Pracon för den nationella tv-stationen NRK.

– Situationen var så kaotisk att han bara fortsatte gå.

Pracon hörde snart ett hjärtskärande skrik från barnet och hur han bad, ”Skjut mig inte. Du har skjutit tillräckligt. Du har redan dödat min pappa. Jag är för ung för att dö”. Pojken stod då direkt inför förövaren. Mirakulöst nog räddade hans ord hans liv.

Utan båtar att kunna fly från ön med, tog de fångade ungdomarna av sig sina färgstarka kläder och gömde sig i buskarna, under klipporna eller sprang mot stranden för att försöka simma iväg. Enligt rapporter från överlevande fortsatte Breivik att skjuta och skrek, ”Ni ska dö”.

– Han började skjuta mot oss och sköt och sköt tills ingen längre rörde sig. Jag träffades i benet men spelade död. Jag hörde honom fylla på med ny ammunition och det var det värsta ögonblicket i mitt liv, sade 16-åriga Ingvild Stensrund som fått ligga på marken och spela död bland sina döda vänner, rapporterar NRK.

Efter att nyheten om dödsskjutningarna släppts satte norska Facebookanvändare upp en grupp för att samla volontärer. Tusentals människor har där erbjudit sovplatser, transport i bilar och båtar samt bloddonationer.

Oslo var i det närmaste folktomt under hela fredagen då myndigheterna uppmanade folk att stanna inne. Men i söndags samlades mängder av sörjande människor för att tända ljus och lämna blommor och kort till minne för offren.

– Jag tror starkt att frihet är starkare än rädsla. Jag tror starkt på ett öppet norskt, demokratiskt samhälle. Jag tror starkt på möjligheten att leva fritt och tryggt i vår nation, sade kung Harald till nationen i ett tal sänt av NRK.

Vid ceremonin i Oslos katedral fick kronprinsessan Mette-Marit hålla tillbaka tårarna då hon hjälpte den 7-åriga prinsessan Ingrid Alexandra och den 5-årige prinsen Sverre Magnus att tända minnesljus.

I söndags natt samlades tiotusentals människor framför Oslos rådhus för att gå en parad och hålla tal för att stärka gemenskapen bland medborgarna i den chockade staden.


Översatt från engelska