Soppa i forntida bronsskål funnen i Kina


En soppa som tillagades för 2 400 år sedan har hittats i en grav, i närheten av terrakottaarméns upptäcktsplats och nära den plats där den första kinesiska kejsaren begravdes, säger NTDTV.

Soppan var gjord på ben och hittades i ett trefotat bronskärl. Den låg i en grav i Xian, i Shaanxiprovinsen.

– Det här fyndet är det äldsta i sitt slag i Shaanxiprovinsen. Det finns inga tidigare liknande arkeologiska fynd i vårt land som är äldre än den här, sade Liu Daiyun från det arkeologiska institut i Shaanxi.

Soppan var fortfarande flytande, men inte ätbar. Vätskan var grön eftersom bronskärlet hade oxiderat. Forskare säger att de kommer göra fler tester för att se om vätskan verkligen är soppa.

– Vi hittade en kos vänstra revben bredvid trasiga behållare, sade Liu till AsiaOne.

Kärlet är cirka 20 centimeter hög och 25 centimeter i diameter.

Enligt NTD Television tillhör graven där kärlen hittades en militärofficerare. Arkeologerna fann också andra kärl i närliggande gravar, men de var krossade och innehöll inte så mycket vätska.

– Det är det första fyndet av soppa gjort på ben, i den kinesiska arkeologins historia. Fyndet kommer att spela en viktig roll när man studerar matvanor och kulturen under De stridande staternas period (475 – 221 f.Kr.), sade Liu till den statligt ägda The Global Times.

För flera år sedan hittade arkeologerna  nära Gula floden en gryta som innehöll nudelsoppa, som anses vara 4 000 år gammal.

De stridande staternas period var en tid när krigsherrar härskade och under den här tiden var landet kraftigt uppdelat, tills dess den första kejsaren enade landet.

1974 hittade arkeologer den nu berömda terrakottaarmén i en grav nära Xian och nära den första kejsaren Qin Shi Huangs grav. Xian var tidigare känd som Chang’an och var Kinas huvudstad i över 1 100 år.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/c/china/culture/