Sopberg smutsar ner paradisöar i Thailand
Trots de äckliga soporna jobbar människorna här med att återvinna dem på olika sätt. (Foton: Mikael Iso-Oja/Epoch Times)


Flera öar i Thailand har stora problem med att återvinna sopor. När hotellen fylls ökar också soporna. En normal dag på Ko Lantas soptipp i södra Thailand under högsäsong har en påfyllnad med 30 ton sopor dagligen.

I dag töms soporna av bilar som kommer dit från hotell och badorter. Det finns i dagsläget inga möjligheter att bränna soporna. De som jobbar på soptippen samlar plast och glas som de sedan kan panta, de släcker också bränder efter att soporna börjat brinna. Under soliga och varma dagar självantänds soporna och avger farliga gaser. Soporna avger en stark stank som med hjälp av vinden tar sig ner till stränderna varpå turisterna på stränderna sedan klagar på stanken.

– Varje år kommer cirka 300 000 turister till Ko Lanta. Vi har i dag inte den ekonomin och kunskapen som behövs för att lösa problemet, säger distriktschefen på Ko Lanta, Veera Kerdsirimongkol.

– Vi har nu tillsatt en kommitté som jobbar med problemet, Kommittén har föreslagit att vi ska finna ett förbränningssystem till soporna. Vi har i dag inte ekonomin till det men hoppas på hjälp från staten.

År 2007 gjorde Berkley University en undersökning på Ko Lanta som visade att grundvattnet på ön kunde vara hotat om inga förändringar av sophanteringen görs.

– Förra året, 2009, gjorde vi undersökningar som visade att värdena på Ko Lanta var bra. Alltså inga problem med vattnet som går från soptippen ner till stranden och ut i havet. säger Tina Korn Kokyai som tidigare jobbade med soptippen och är aktiv i många miljöfrågor på Ko Lanta.

– Om ingenting görs inom 5-10 år för att förbättra sophanteringen kan det finnas stora faror för djur och människor på Ko Lanta, tillägger han.


På bilden ser kanske soptippen ganska harmlös ut, men stanken från möglet och smutsen är nästan outhärdlig.

På bilden ser kanske soptippen ganska harmlös ut, men stanken från möglet och smutsen är nästan outhärdlig.