Sönderslagna och upprörda - men livet i Mumbai går vidare
Tågresenärer visar sin vördnad för offren för tisdagens bombdetonationer vid en minnesplats på Andheristationen i Mumbai, Indien. (Foto: AFP/Ralphson David)


Dagen när terrorn slog till i Mumbai, den 11 juli, berättade ögonvittnen om fasansfulla scener med demolerade järnvägsvagnar, panikslagna människor som hoppade ur rullande tåg, och kroppar som kastades på plattformar och spår, när kraftiga explosioner slet sönder förstaklassvagnar på sju olika tåg.

Som ett mirakel är Mumbai – fd Bombay – åter på fötterna nästa morgon. Alla fjärrtågen går igen. Kontor och skolor är öppna och lokaltågen går som vanligt från alla stora tågstationer, fullpackade fast inte riktigt lika fulla som dagen innan.

För vanliga människor i Mumbai måste livet gå vidare.

– Människor är medvetna om vad som har hänt, men de skulle vilja att livet går vidare, sade en resenär som åkte i första klass dagen efter attacken.

– Vad jag såg igår på Matungas tågstation har skapat en rädsla för att detta kan hända igen. De vill skapa spänningar mellan muslimer och hinduer, men vi är inte det minsta påverkade. De har misslyckats, sade resenären Ashok Patil, som syftade på islamistiska extremister som misstänks ligger bakom dådet.

Många människor letar fortfarande efter sina anhöriga, utan att veta om de är i livet. Människor från alla delar av samhället donerar blod till de skadade som är intagna på olika sjukhus.

Polisen i Mumbai intensifierar undersöknings- och spaningsarbetet för att spåra förövarna. Attacken har krävt minst 186 döda och mer än 750 skadade.

Skärpt beredskap infördes i hela delstaten Maharashtra, särskilt där det är mycket folk, i varuhus, VIP-områden och på flygplatser.

Det faktum att det var en serie bomber som utlöstes efter varandra indikerar att det är en välplanerad operation utförd av en stor grupp. Polisen bekräftade att RDX, ett kraftigt militärt sprängämne, använts. Polisen misstänker gruppen Lashker-e-Toiba (LeT) med bas i Pakistan samt den förbjudna militanta islamiska studentrörelsen (SIMI).

Den indiske premiärministern Dr Manmohan Singh fördömde terrorattacken med orden ”fega försök att sprida rädsla och terror bland våra medborgare”, och manade till lugn och lovade att vidta åtgärder för att upprätthålla lag och ordning.

– Medborgare i Mumbai stod inför ett liknande trauma för mer än ett årtionde seden… Vi kommer att arbeta för att besegra terroristernas onda upplägg och kommer inte att låta dem lyckas, sade Dr Singh i ett meddelande.

Hittills har ingen grupp tagit på sig ansvaret för dådet. Lashker-e-Toiba har avvisat alla misstankar riktade mot gruppen.

Sedan 1993 har Mumbai sporadiskt drabbats av bombattacker. I mars 1993 dödade en serie bombexplosioner 247 person och skadade 1 400. Attacken kom efter det att hinduer hade förstört en moské i december 1992. Inte heller då tog någon på sig ansvaret.

Vilka har utfört Mumbai-attackerna nu, och vad är deras motiv?

Enligt Stig Toft Madsen, forskare på Nordic Institute of Asian Studies, kan gärningsmännen ha en koppling till Pakistan och kan vara muslimer som är missbelåtna i konflikten om Kashmirområdet.

För att belysa situation påminner Madsen om kolonialtiden. När den brittiska kolonin delades mellan Pakistan och Indien förblev Kashmirfrågan olöst. Pakistan hävdar att Indien inte har rätt att ockupera södra delen av Kashmir. Likadant hävdar Indien att Pakistan inte har rätt till norra delen av Kashmir som de administrerar.

– Frågan om Kashmir har varit mycket framträdande och har lett till flera krig mellan de två länderna. Ett antal islamiska grupper i Pakistan, samt några befrielsegrupper i Indien har försökt mobilisera folk till att anfalla indisk polis och militär, för att jaga ut Indien ur Kashmir. Det finns en handfull sådana grupper, och LeT är en av dem.

– Ibland tenderar Pakistans regering att vara välvillig gentemot några av dessa grupper. Efter 11 september har Pakistans president i viss mån försökt kontrollera dessa grupper, men han är inte allvarligt engagerad i saken. Det finns fortfarande grupper i Pakistan som stödjer terroraktiviteter i grannlandet Indien, sade Madsen.

Inne i Indien är extremistiska islamistgrupper, såsom den radikala studentgruppen SIMI, kapabla att utföra sådana aktioner i samverkan med andra, enligt Madsen.

– Det är inte någon komplicerad operation. Jag tror att sprängämnen är tillgängliga på den svarta marknaden, sade han.

Det pakistanska utrikesdepartementet utfärdade samma dag ett officiellt uttalande som fördömde terrorattacken i Mumbai.

Medan polis och experter söker efter gärningsmännen fortsätter invånare i Mumbai att försöka finna sätt att förstå och återhämta sig från chocken.

Puspha Shetty, som regelbundet reser med lokaltågen, var med på ett av tågen den dagen. Turligt nog fick hennes vagn inte de direkta smällarna. Hon bevittnade sönderslitna kroppar och totalt kaos, samtidigt som hon och hennes kollegor hoppade ur vagnen.

Shetty tror ändå att Mumbai har förmågan att återhämta sig.

– Jag är mycket rädd för att resa med tåget nu, men Mumbai har ett sätt att studsa tillbaka efter en katastrof. Och jag är säker på att människorna kommer att åka med lokaltågen imorgon som om allt bara var ännu en glömd mardröm, sade hon.