Sommarregeringens första sammanträde
Den första sommarregeringens sammanträde leddes av Maria Larsson, barn och äldreminister. (Foto: Johan Ödmann / Regeringen)


Det är semestertider även för regeringsmedlemmar. Precis som i ett företag kan inte alla ha semester på samma gång, utan minst fem statsråd måste delta i ett regeringssammanträde för att regeringen ska kunna fatta beslut.

Den 14 juli var det första sammanträdet för sommarregeringen, där Maria Larsson, barn- och äldreministern ledde mötet. Efteråt samlades statsråden på en solig terrass i Rosenbad för traditionsenlig sommarfika med media.

Besluten som fattades idag handlade om att starta en ny strategi för biståndet till Zimbabwe. Stöd till en demokratisk utveckling och respekt för de mänskliga rättigheterna i landet finns i strategins fokus.

En utredning av friskolor tillsattes och skådespelerskan Marika Lagercrantz utnämndes till  kulturråd i Berlin.

Snusfrågan var också
uppe, då det finns ett snusförbud i EU, undantaget Sverige. Regeringen har skickat ett brev till EU-kommissionen angående detta. Enligt regeringen.se sade Maria Larsson:

– Eftersom liknande icke rökbara tobaksvaror är tillåtna i EU anser vi att även snuset bör vara det, och detta framför vi i brevet. Vi framför också att alla tobaksvaror bör ha en bra innehållsförteckning, så att man vet vad som finns i dem.