Somalias islamister ger ultimatum
En pojke sitter med sin mamma i ett stödcenter i Somalia, den 7 december 2006 (foto:AFP / Stephen Morrison


Somalias mäktiga islamiströrelse ger grannlandet Etiopien en vecka på sig att dra bort sina soldater från landet – eller drabbas av öppet krig.

Enligt islamisterna har över 30 000 etiopiska soldater gått in i Somalia för att skydda den bräckliga väststödda regeringen där.

– Om etiopierna inte ger sig av inom sju dagar från nu kommer vi att angripa dem och tvinga ut dem ur vårt land, sade islamisternas försvarschef schejk Yusuf Mohamed Siad vid en presskonferens i huvudstaden Mogadishu. Siad ingår i SICS, Somalias högsta islamiska råd.

I somras erövrade islamisterna Mogadishu och delar av södra Somalia. De kom därmed att direkt hota president Abdullahi Yusufs svaga interimsregering, som stöds av Etiopien, västmakterna och FN.

Diplomater och ögonvittnen har uppgivit att tusentals etiopiska soldater gått över gränsen för att skydda Yusufs ministär i och kring den enda stad den kontrollerar – Baidoa. Men Etiopiens regering medger bara att den har skickat några hundra militära rådgivare in i Somalia.

– Vi har givit etiopierna gott om tid att lämna vårt land, sade Siad.

– Men nu är den tiden ute och vi har börjat räkna ner.