"Som att anmäla Hitler"
Poliser patrullerar vid porten till Kunmings Intermediate Court i Kunming, Yunnanprovinsen i sydvästra Kina den12 september 2014. Foto: STR/AFP/Getty Images


Under de senaste månaderna har en rad anmälningar om brott lämnats in mot den förre kinesiske ledaren Jiang Zemin. De flesta lämnades in av utövare av Falun Gong, den andliga metod mot vilken Jiang inledde en våldsam förföljelse år 1999.

En del av de anmälande har gripits av myndigheterna, andra har lämnats ifred, vilket ses som ovanligt. Alltmedan den politiska atmosfären kring förföljelsen av Falun Gong fortsätter att förändras, funderar kinesiska jurister och akademiker på vad den här affären kommer att innebära.

Zhong Weiguang, en kinesisk forskare verksam i Tyskland, jämförde stämningarna mot Jiang med ”att anmäla Hitler för brott mot mänskligheten efter andra världskriget.” Han beskrev det som en nära nog historisk oundviklighet.

Guo Lianhui, grundare av kinesiska advokatbyrån Jiangxi Mingli, sade i en intervju att försöken var en ”stor sak” eftersom Jiang, enligt Guo, ”fört katastrofer till Kina och det kinesiska folket, såväl som brutal förföljelse av Falun Gong-utövare.”

”De som gör dåliga saker kommer att få betala”, tillade han.

Zhang Zanning, juridikprofessor i vid Sydostuniversitetet i Nanjing, Jiangsuprovinsen, uppmanade kinesiska domstolar att acceptera anmälan och åtala Jiang, med tanke på att regimens på senare tid talat om ”rättsstatsprincipen”.

Brottsanmälningarna inspirerande fenomen

”Jag tror det är mycket lämpligt att brottsanmäla Jiang Zemin, både med utgångspunkt i lagen och i rättvisan”, sade han. ”Mina kolleger och jag tror alla att detta att anmäla Jiang Zemin är ett mycket inspirerande fenomen. Det visar att kinesiska folkets juridiska medvetenhet förbättras.”

Utövare av Falun Gong – en traditionell kinesisk meditation som innefattar moralläror – har lämnat in minst 70 brottsanklagelser från hela Kina mot Jiang, från 28-30 maj, i det egna landet, enligt Minghui, en Falun Gong-webbplats som förmedlar förstahandsrapportering från Kina.

Jiang är den anmälningarna riktas mot eftersom det var han som inledde förföljelsen av metoden år 1999, och drev igenom att hela partiet och hela statsapparaten hade fokus på kampanjen.

Ett okänt antal Falun Gong-utövare, troligtvis över 100 000, enligt statistik och uppskattningar från forskare, har torterats till döds i fängsligt förvar eller har fått vitala organ stulna. Själva dödssiffran är omöjlig att veta, eftersom sådana uppgifter är strikt hemlighållna i Kina.