Södra Sudan står inför svåra utmaningar
Elever lär sig engelska i en statlig skola i Bentiu, den 13 november 2010. (Foto: Roberto Schmidt / AFP / Getty Images)


Oavsett om södra Sudan valt självständighet eller inte i folkomröstningen nyligen så är det mycket arbete som behöver göras i regionen.

När de avgivna rösterna efter det veckolånga valet räknades lovordade FN:s övervakningspanel processen och sade att det varit ”välorganiserat och att väljarna har kunnat uttrycka sin vilja fritt”.

Experter säger att de 150 000 sydsudaneser som har återvänt till regionen kan bli en extra börda för regionens resurser, men de kan också medföra en viss lättnad. De hoppas också att skickliga och kunniga sudaneser som bor utomlands kommer att återvända, enligt Voice of America.

Regionen behöver pengar för att bygga upp en effektiv förvaltning, grundläggande offentliga tjänster och infrastruktur, enligt experter som citeras av nyhetsbyrån.

Dessutom behöver de tiotusentals soldater som varit soldater hela livet och som nu ska avväpnas lära sig ett annat yrke.

Chefen för FN i södra Sudan, David Gressly, säger att för att leva upp till förväntningarna hos människorna som har lidit under många år måste regeringen vara mycket tydlig och ta itu med korruptionen.

FN uppgav på söndagen att den närmaste tiden framöver måste säkerheten för människorna sättas i första hand och uppmanade alla sidor att göra sin del.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49552/