Socialister leder parlamentsvalet i Ungern
Ungerns premiärminister Ferenc Gyurcsany (till höger) från det ungerska socialistpartiet och dess partiordförande Istvan Hiller firar segern i den första valomgången. Andra valomgången genomförs 23 april. (Foto: AFP/Miklos Der)


Med dryg 99 procent av rösterna räknade fick Socialistpartiet 105 mandat och det konservativa partiet Fidesz 97 mandat i den första omgången av Ungerns parlamentsval som genomfördes på söndagen.

Inför andra omgången den 23 april leder sittande premiärminister Ferenc Gyurcsanys socialistparti tillsammans med koalitionspartiet Fridemokraterna.

Det ungerska parlamentsvalet sker i två omgångar i vilket partierna strider om 386 mandat. Dessa fördelas i ett komplext system av personliga valkretsar, distriktsvalkretsar och nationella valkretsar. Dessutom gäller absolut majoritet i första omgången men inte i den andra.

De stora valfrågorna berör skatter, globalisering, protektionism, sysselsättning och budgetunderskott. Ungerns ekonomi har visat bra tillväxt men arbetslösheten ligger på cirka sju  procent och budgetunderskottet är stort.

Ungern spelade en historisk roll i Central- och Östeuropas frigörelse från kommuniststyret. Den 10 september 1989 öppnade Ungern den västra gränsen och släppte igenom tusentals östtyska flyktingar till Österrike. Två månader senare, den 9 november kollapsade Berlinmuren.

Året därpå, 1990, lämnade sovjetiska förband landet, och det första demokratiska valet på mer än 40 år ägde rum. Ungern gick med i Nato 1999 och EU 2004. Integrationen med EU försätter och det finns planer på att införa euro 2010.

Årets val är det femte demokratiska valet efter Ungerns frigörelse från kommunismen.