Socialförsäkringsbedrägeri uppdagat i Ningxiaprovinsen


Socialförsäkringsbedrägeri för 400 miljoner yuan (cirka 360 miljoner kr) har uppdagats i Ningxiaprovinsen i Kina.

Nationella revisionsbyrån fann att rutinerna för hantering av socialförsäkringsfonder inte efterlevts korrekt i Ningxiaprovinsen och att övervakningen av fonderna inte lever upp till den standard som satts. Bland de problem man konstaterat finns förskingring och andra allvarliga överträdelser av lagar och regler.

Kinesisk media har rapporterat åtskilliga fall av socialförsäkringsbedrägeri i Kina. Kinas Central Television Station har exempelvis rapporterat att över en miljard yuan förskingrades från socialförsäkringsfonder i Guangzhou. Liknande skandaler har också inträffat i staden Acheng i Heilongjiangprovinsen, Wezhou i Zhejiangprovinsen och Meishan i Sichuanprovinsen.

Det allvarligaste bedrägerifallet var förskingringen av tre miljarder yuan i Shanghai. Detta fall listades bland Kinas tio främsta antikorruptionsmål förra året. Shanghais partichef Chen Liangyu sparkades i september förra året på grund av sin inblandning.

I november i fjol utfärdade nationella revisionsbyrån en rapport som visade att 7,1 miljarder yuan har förskingrats från socialförsäkringsfonder under senare år.

Kinesiske ekonomen Wu Jinglian påpekade att administrationen och fondhanteringen är sammankopplat.

Administrationen har ansvaret att samla in, upprätthålla och även hantera socialförsäkringsfonderna. I stället för att rapportera till förmånstagarna rapporterar tjänstemännen enbart till personer med högre position och har inga begränsningar i övrigt. På grund av detta har korrupta tjänstemän möjlighet att missbruka sin makt och förskingra människors livsbesparingar.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-28/55809.html