Socialdemokraterna vill satsa på mindre förskolegrupper
Stefan Löfven, socialdemokraternas partiledare. (Foto: Susanne W Lamm, Epoch Times)


Det drar ihop sig inför Almedalsveckan som börjar i morgon. I år kan det tänkas bli extra spännande eftersom det är valår.

De mindre partierna verkar vara mest aktiva för att höras och synas mer. Enligt Region Gotlands preliminära statistik för 2014 kommer Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att vara den partiledare som medverkar på flest evenemang på årets Almedalsvecka, tillsammans med Gudrun Schyman som leder Feministiskt initiativ. De deltar vid 21 tillfällen vardera. 

Statsminister Fredrik Reinfeldt deltar på endast tre evenemang, vilket är färre än någon annan partiledare.

Partierna lägger generellt sett stort krut på Almedalsveckan, men frågan är hur stort inflytande det kommer att ha på väljarsiffrorna.

Först ut är Socialdemokraterna med Stefan Löfven som talar på söndagen. S har tappat lite i sifos opinionssiffror från i juni, och ligger nu på 29,4 procent. I fjolårets tal gjorde han utspel om skolpolitiken och jobbsituationen. Det rödgröna blocket är fortfarande i majoritet med 52,2 procent. 

På måndagen talar Kristdemokraternas Göran Hägglund. KD har under en tid legat under fyraprocentspärren och riskerar att åka ur riksdagen i höst. I juni låg de på 3,5 enligt sifo, vilket bara är en tiondels procentenhet högre än uppstickaren Fi. Hägglund utsågs 2012 till årets roligaste talare bland partiledarna. Förra året talade han mycket om barn, familj och personliga relationer.

Tisdagen är Sverigedemokraternas dag. Jimmy Åkessons parti fortsätter att växa och ligger nu på 9.0. I Almedalen kommer Åkesson att få konkurrens av komikern Özz Nûjen, som uppmanar folk att komma till hans föreställning den 1 juli istället för SD:s partiledartal. I förra årets tal lade Åkesson tyngdpunkten på vård och omsorg.

Åsa Romson talar för Miljöpartiet på onsdagen. MP har gått framåt sedan den senaste undersökningen och ligger nu på 13,0. Språkröret Gustav Fridolin ligger enligt Novus på tredje plats på förtroendelistan för svenska partiledare, efter Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Åsa Romson är inte lika känd bland väljarna, visar undersökningen. Förra året talade Gustav Fridolin. Han lade tyngdpunkten i sitt tal på arbetsmiljön i skolan.

Torsdagen är Moderaternas och Fredrik Reinfeldts dag. Högerpartierna har nu tillsammans 46,0 procent medräknat SD. Moderaterna har gått bakåt och ligger på 21,2. Förra året drog Reinfeldt flest åhörare av alla partiledare i Almedalen. Enligt polisen var 5 800 personer på plats. Reinfeldt talade främst om "jobbpakten".

Jonas Sjöstedt talar för Vänsterpartiet på fredagen. Förra året talade han om att grundlagsskydda den gemensamma egendomen, feminism, ojämlikhet och näthat. Han visade sig också öppen för en rödgrön regering, en fråga där de andra rödgröna partierna var tysta. V har backat och ligger nu på 6,4 enligt sifo.

Folkpartiets ledare Jan Björklund har gjort sig känd för sin skolpolitiska linje, som väckt heta debatter det senaste året. Det var också skolan han fäste störst vikt vid i sitt tal i Almedalen förra året. Han slog även ett slag för Europa och euron. Folkpartiet har också tappat i väljarstöd, och ligger nu på 6,8.

Sist ut i år är Centerpartiet och Annie Lööf. Annie Lööf var den partiledare som drog minst åhörare till sitt tal förra året, runt 2 000 personer. Hon försökte gjuta liv i C, som kritiserats för att ha en luddig partilinje, genom att prata om miljögifter och att "ingenting är omöjligt". C har ökat lite och ligger nu på 5,5 procent. Annie Lööf har varit i hetluften gällande gruvfrågan under året som gått. Hon visade sig ha minst förtroende bland väljarna av alla partiledare i Novus undersökning, som utfördes för TT:s räkning.

Starka teman för årets politikervecka ser ut att bli vård och omsorgsfrågor och media och journalistik, vilket följer trenden de senaste åren.

I år väntas minst 25 000 personer delta, vilket vore nytt rekord igen. Arrangörerna räknar med att slå rekord när det gäller såväl antalet besökare från politiska partier, media och programpunkter.

Under lördagen har nazistpartiet Svenskarnas parti fått tillstånd att hålla ett tal i Almedalen. Samtidigt kommer tre antirasistiska demonstrationer hållas och Visbys kyrkklockor kommer att ringa för fara i protest.

Väderutsikterna för veckan ser ostadiga ut med regnskurar och relativt låga temperaturer.

Epoch Times Sverige rekommenderar International Society for Human Rights (ISHR) evenemang på Biografen Roxy, Adelsgatan 39. Onsdagen den 2 juli håller Kinaexperten Man-Yan Ng föredraget "Kina – stormakt 2020" och på samma ställen visas även filmerna "Transcending Fear" om den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng (30 juni 19.30-21 samt 2 juli 15.30-17) och Free China – The Courage to Believe" om förföljelse och förtryck i Kina.