Sociala nätverk inte säkra för unga
(Foto: Loic Venance/AFP/Getty Images)


Sociala nätverkssajter såsom Facebook har stora brister när det gäller att skydda barn från mobbing och sexuella trakasserier. Detta anser EU-kommissionen som i tisdags gick ut med ett uttalande angående säkerheten på sajterna. 

Kommissionen har undersökt 14 av de mest populära sociala nätverkan, av vilka många framförallt används av tonåringar och har yngre användare. Man anser att standardinställningarna på de flesta sajterna inte skyddar användarna tillräckligt.

– Jag är besviken på att de flesta sociala nätverkssajter inte har standardinställningar som gör att ungas profiler endast är tillgängliga för deras godkända kontakter, säger Neelie Kroes, vice ordförande i EU-kommissionen till Digital Agenda. 

– Jag kommer begära att de åtar sig att tillgodose detta i en reviderad version av det själv-reglerande ramverk som vi för närvarande diskuterar. 

Kommissionen kom fram till att 77 procent av barn mellan 13 och 16 år använder sociala nätverkssajter. Motsvarande siffra bland barn 9-12 år är 38 procent.

Kroes säger att en av de mest bekymrande aktiviteterna är när folk ”taggar” andra personer i sina bilder – en funktion som ofta används på Facebook – vilket ökar riskerna för ”ryktesspridning och cyber-mobbning”. 

Undersökningen genomfördes i slutet av förra året på sajterna Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, SchulerVZ, IRC Galleria, Tuenti och Zap.lu.

Översatt från engelska