”Snöiga berg och vita lotus” - en hyllning till Tibet
Dansen "Snöiga berg och vit lotus". (Foto: NTDTV)


Harmoni, grace och återupplevelse av en svunnen kultur är bara något av det som publiken fick ta del av från den första föreställningen av New Tang Dynasty Televisions Chinese New Year Spectacular i Sydney.

– Jag tycker den kulturella blandning vi sett i kväll är enorm, kostymerna var spektakulära, den fantastiska precisionen och mjukheten – mångfalden styrkor kombinerad med mjukheten var absolut sensationell, sade Rebecca Le Torneau.

Föreställningen börjar med att omfamna traditioner hos olika folk i regionen, målade en sällsynt bild av harmoni som sedan länge förlorats hos en av de äldsta civilisationerna.

Bland de fem numren inspirerade av olika etniska grupper såsom mongoler och dai, fanns ett stycke från Tibet, ”Snöiga berg och vita lotus.”

– Jag tyckte det var ett utomordentligt bra sätt som presentatörerna förklarade de vita schalarnas betydelse och dess innebörd, sade Le Torneau.

Hennes make Neil Mercer tyckte att kostymerna i ”Snöiga berg och vit lotus” var underbart vackra och att dansarna var mycket graciösa.

De förlängda vita ärmarna som bars av dansöserna användes för att imitera de långa vita tygstycken som kallas ”shataghs” och som traditionellt ges som ett tecken på respekt.

Fotografen Hong från Carlingford tyckte att ”Snöiga berg och vita lotus” var mycket traditionell. Han sade

– Det är en mycket andlig dans. Det är khatagh – ren andlig kärlek till människan.

Ännu mer raffinerad är den djupare meningen med dansen – den vita färgen i kostymerna representerar den sällsynta snölotusen som blommar högt upp i snötäckta berg opåverkad av vädret.

Läkaren Sev Ozdowski, biträdande professor vid Centret för fred och konfliktstudier vid Sydney universitetet, kommenterade att ”Snöiga berg och vita lotus” var hans favorit.

– Det var troligen den bästa dansen – jag gillade färgerna jätte mycket, rörelserna – när jag såg på det vita och blå och alla regnbågsbitarna – det var verkligen mycket underhållande men intressant och väldigt delikat. Jag skulle inte ha något emot att se det igen.

– Det var delikat på det viset att rörelserna var väldigt avvägda i dess kraft” tillade Dr Ozdowski.

Ian Cohen, parlamentsledamot för de gröna instämde och sade.

– Den Tibetanska dansen är väldigt graciös, kostymerna och dansen flödade med en verkligt naturlig skönhet.

Tibet har alltid ansetts som en speciell region, märkt av starkt andliga värden och rik kultur. Som alla etniska minoriteter inom Kinas gränser är tibetanerna en betydande och essentiell del av pusslet.

Alla danser i NTDTV:s Chinese New Year Spectacular framförs av the Divine Performing Arts. Dess syfte är att återupptäcka innehållet i äkta traditionell kultur och att föra konst till världen där man ärar mänsklig värdighet och positiva värderingar.

Epoch Times är stolta samarbetspartners till New Tang Dynasty TV och Sound of Hope Radio och sponsrar NTDTV:s Chinese New Year Spectacular ( http://shows.ntdtv.com ).

Översatt från engelska.