Snö och kyla i Kina - ett bildspel
Soldater ur armén hjälper till med att skotta snö i Hunanprovinsen. Regimen har mobiliserat närmare en halv miljon soldater från armén och säkerhetsstyrkor i kampen mot snömassorna efter veckor av snö och kyla. (AFP PHOTO CHINA OUT GETTY OUT)


Miljontals kineser utstår nu el- och vattenbrist och ännu fler har strandsatts av snö och is – efter de värsta snöfallen på 50 år i Kina.

Minst 55 personer har avlidit, därav 25 i en bussolycka på en bergsväg. Flera personer har också mist livet vid arbete med nedisade eller nedfallna elledningar.

Snö och slask i Kinas centrala, östra och södra delar har belastat en redan ansatt infrastruktur.

Den kalla väderleken har lamslagit transportsystemet samtidigt som många är på hemresa efter firandet av det kinesiska nyåret – den helg som för många kineser är den tid på året när man reser för att återse sina anhöriga.

Kolkraftverk har nästan tomma kollager och myndigheterna skeppar nu in extra kolleveranser. Vattenransonering gäller för miljoner människor i de södra provinserna Hubei, Guizhou och Jiangxi, om de har tillgång till vatten överhuvudtaget. I delar av Guizhou har många nu varit utan el i över två veckor. Stora odlingsarealer med olika slags grödor och frukt har också förstörts.

Klicka på bilden för att se ett bildspel.