Snarkfest med vampyrerna
Ben Fosters prestation i birollen är det enda i filmen som gör den lite läskig, enligt Epoch Times filmskribent Andreas Ziegler (Foto: AFP Gabriel Bouys)


  • Titel: 30 Days of Night
  • Produktionsår: 2007
  • Produktionsland: USA
  • Regi: David Slade
  • Medverkande: Josh Hartnett, Ben Foster, Melissa George m fl
  • Kom ut: 080604

I de norra delarna av landet försvinner solen en månad varje år. Detta året attackeras en liten stad av ett gäng blodtörstiga vampyrer. Med solens frånvaro försvinner vampyrernas största svaghet och de kan jaga dygnet runt. Detta är upplägget för den svenska filmen ”Frostbiten” (Anders Banke, Sverige/Ryssland, 2006). ”Frostbiten” är en ganska lattjo rulle, som driver med vampyrfilmer, och även ungdomsfilmer. ”30 Days of Night”, som har samma upplägg, är dock en riktigt kass vampyrfilm.

Det har ju blivit en del vampyrfilmer genom åren. Den mest kända är nog ”Dracula” (Tod Browning, USA, 1931) med Bela Lugosi i titelrollen. På senare år har vi bjudits på vampyraction i form av John Carpenters ”Vampires” (USA, 1998) och den lite mer lågpannade kusinen”Blade” (Stephen Norrington, USA, 1998), för att nämna några. Jag vet inte riktigt varför jag fortsätter se dessa filmer, då jag tycker att de flesta är slöseri med tid.

”30 Days of Night” bjuder inte på något originellt egentligen. För man kan inte räkna upplägget med en månads natt som originellt, då till och med vi svenskar redan använt oss av det konceptet. Efter en kort tids spänningsuppbyggnad (?) koncentreras berättelsen på en grupp överlevare som, så klart, börjar dö en efter en. Vissa av dem förvandlas, (återigen) så klart, till vampyrer. De kämpar och slåss mot vampyrerna i ungefär en timme, varpå filmen är slut. Snarkfest 2008.

Den lilla gruppen hjältar leds av Josh Hartnett som, efter Richard Gere, måste vara en av Hollywoods tråkigaste skådespelare; han är ungefär lika karismatisk som en toalettborste. Ben Foster, som har en liten roll, är dock, som alltid, bra. Han är det enda med filmen som är läskigt, vilket ju är beklagligt med tanke på att det ska vara en skräckfilm.

Personligen tror jag att Ben Foster, som idag är 27 år gammal, kommer vara ett av de stora namnen om ett par år; han har en ovanlig skärpa i sitt skådespeleri. Vill man se prov på detta kan man ta sig en titt på ”Alpha Dog” (Nick Cassavetes, USA, 2006) eller ”3:10 to Yuma” (James Mangold, USA, 2007).

Nej, vill man se en riktigt bra modern vampyrfilm, ska man se ”En vampyrs bekännelse” (Interview with the Vampire: the Vampire Chronicles, Neil Jordan, USA, 1994), som faktiskt har en intressant historia att berätta. Dessutom är Tom Cruise i toppform (skådespelarmässigt, inte fysiskt; karln gick ner en hel del i vikt för att spela den elaka vampyren Lestat).

Andreas Ziegler är filmvetare och skriver regelbundet om sevärt på bio och dvd, exklusivt för Epoch Times läsare.