Snaran dras åt runt hela Zhou Yongkangs familj
En kopia av Zhou Bins legitimation, publicerad av den kinesiska affärstidskriften Caixin. Efter meddelandet att Zhou Yongkang har gripits, har det nu framkommit att även hans son, Zhou Bin, formellt har gripits, misstänkt för illegala affärsaktiviteter, enligt Caixin. (Foto: Skärmdump/Caijing.com.cn)


Efter meddelandet den 29 juni att Kinas före detta chef för inhemsk säkerhet, den tidigare så mäktige Zhou Yongkang, hade gripits, rapporterade kinesiska medier att hans son, Zhou Bin, också hade gripits. Sonens fall kan tänkas användas för att bygga upp korruptionsmålet mot fadern.

Affärstidskriften Caixin skrev att Zhou Bin misstänktes för illegala affärsaktiviteter i Hubeiprovinsen. Artikeln återpublicerades många gånger i statliga medier.

Artikeln är första gången som fastlandskinesiska medier har bekräftat förhållandet mellan Zhou Bin och Zhou Yongkang. Tidigare har man refererat till Zhou Bin som en "mystisk rik affärsman" och inte som Zhou Yongkangs son.

Enligt artikeln i Caixin så har 42-årige Zhou Bin skapat ett enormt affärsimperium i Peking, Sichuan och utlandet genom att förlita sig på sin fars politiska inflytande. Zhou Bins verksamheter innefattar bland annat vattenkraft och annan elproduktion, olja, turism och investeringar. Det sammanlagda värdet uppskattas till flera miljarder dollar.

Fokus i Zhou Yongkangs förväntade korruptionsrättegång kan komma att ligga på korruption där hans familj är inblandad.

Den 1 augusti 2013 greps Wu Bing, en rik affärsman från Sichuan som hade nära band till Zhou Bin och hans svärmor Zhan Minli, enligt Caixin.

I slutet av augusti 2013 utreddes tre högt uppsatta chefer på statliga oljebolaget PetroChina för "allvarliga lagöverträdelser" enligt statliga medier. Alla tre hade gått på samma högskola som Zhou Bin.

Därefter, I december 2013, fördes Zhou Bin och hans fru bort av polisen för att utredas.

Fler familjemedlemmar och släktingar till Zhou Yongkang har dock redan gripits. I december 2013 fördes hans bror, Zhou Yuanqing, samt dennes fru och son bort av antikorruptionstjänstemän. Zhou Yuanqing är en pensionerad tjänsteman på den lokala markbyrån i staden Wuxi i Jiangsuprovinsen.

I juli avgick
dessutom Zhou Yongkangs svägerska, Jia Xiaoxia, från sin post på den kanadensiska delen av PetroChina. Enligt den kinesiska sajten ThePaper.cn är det oklart var hon befinner sig.

Reuters rapporterade i mars att de kinesiska myndigheterna beslagtagit tillgångar värda minst 90 miljarder yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) från familjemedlemmar och affärskontakter till Zhou Yongkang. Mer än 300 av hans släktingar, politiska allierade, skyddslingar och anställda har också gripits eller förhörts under de fyra månader som föregick Reuters-artikeln.

Enligt källorna var de flesta tillgångarna inte i Zhou Yongkangs namn, utan i olika familjemedlemmars. Det betyder att det här, det största politiska fallet någonsin i Kina, kan komma att fokusera på den förmögenhet som Zhous familj gjort sig i de industrier där han har haft inflytande.

Den enda familjemedlemmen som inte utreds är Zhou Yongkangs yngsta son, Zhou Han, enligt finanstidningen Gucheng. Zhou Han tog avstånd från Zhou Yongkang efter att hans mor, Wang Shuhua, dog i en bilolycka 1999, som påstods vara iscensatt av Zhou Yongkang.

Rapportering av Lu Chen