Smakprov från årets tävling i Han Couture Design
(Foto: Edward Dai/ The Epoch Times)


När New Yorks modevärld nyligen firade ”Modets utekväll” tillbringade en utvald skara en mycket elegant kväll i en salong på Manhattan, där formgivare och älskare av couture reste tillbaka i tiden till det gamla Kina.

Varje år arrangerar den internationella tv-kanalen New Tang Dynasty TV (NTDTV) en internationell tävling i Han Couture-design. Det är en tävling där det mest traditionella kinesiska modet ska designas, och uppdraget är att genom kläderna återuppliva essensen hos den forna kulturen. I år svarade deltagare från hela världen på utmaningen.

”Han Couture design är inte bara att återuppta de forntida kinesiska kläderna och accessoarerna, utan den bygger istället på klädkulturerna från Tang, Song och Ming dynastierna, för att skapa utmärkt design vilken sammanför funktionerna hos Han-kulturen med traditionella värderingar”, skrev NTDTV inför tävlingen.

Förutom att främja kreativitet
inom ramen för det traditionella, har NTDTV också som mål ”återupplivning”. Han-kläder är per definition en stil som traditionellt bärs av det etniska Han-folket, som utgör majoriteten av kineserna. När manchurerna tog över styret i Kina under Qingdynastin, infördes Manchu-klädsel på folket. Traditionell kinesisk klädsel genomgick ett nytt hårt slag under kulturrevolutionen då allt som andades feodalism kritiserades. Lägg därtill globaliseringen och västvärldens inflytande och kinesisk klädsel har så gott som försvunnit i Kina.

Sedan NTDTV började den årliga tävlingen under 2007 har en uppgång i Han-klädesbranchen börjat. I Nanjing, Kina, öppnades ett företag med handgjord Han couture till allmänhetens stora glädje.

Sålunda ska de tävlande för att främja återkomsten av Han-kläder i Kina, designa lämpliga kläder för vardagsbruk.


(Foto: Edward Dai/ The Epoch Times)

(Foto: Edward Dai/ The Epoch Times)

Sextisex deltagare eller deltagande par deltar i årets tävling, där uppsättningar mellan tre och sju klädesplagg för män eller kvinnor ska lämnas in. Deltagarna kommer från Taiwan, USA, Kanada, Kina, Hongkong, Japan, Australien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien

När modellerna i årets semifinal svävade ut på catwalken i Manhattan  i glansigt siden, luftiga bomullstyger, tunna flor och linne, blev det klart att möjligheterna som kinesiska kläder inspirerar till, är oändliga. Men tävlingsbidragen måste bedömas efter tävlingens uppsatta krav och äktheten i designen.

Varje dynasti hade sin egen stil. Män och kvinnor bar kläder som skiljde sig från varandra och för människorna i olika sociala skikt krävdes olika tyger och skärningar vid olika tillfällen.

Tävlingsdomaren Lili Yang
sade att det finns tre huvuddelar för att bedöma ett plagg; stil, tygval och harmoni i färgskalan.
– Stil är korrekt i år. Tygerna bör vara mjuka för kvinnans klädsel, och hårdare för männens, men vi ser fortfarande kjolar som inte är mjuka. Färger måste vara i harmoni med varandra, sade Lili Yang.

Finalen hålls inom kort.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22325/