Små mängder mörk choklad skyddar hjärtat
En bit choklad kan vara svår att motstå. Ny forskning visar att choklad kan skydda mot hjärtsvikt om den intas i måttliga mängder. (Foto: AFP/Ernesto Benavides)


Äldre kvinnor som äter små mängder mörk choklad en till tre gånger i veckan har en minskad risk att få hjärtsvikt, enligt en amerikansk studie.

Forskare känner till att choklad har hälsobefrämjande egenskaper, bland annat vet man att det sänker blodtrycket och skyddar mot hjärtinfarkt men det här är den första långtidsstudien som har tittat på chokladens effekter på hjärtsvikt.

Forskare har studerat närmare 32 000 svenska kvinnors matvanor under nio år. Kvinnorna var mellan 48 och 83 år.

De kom fram till att kvinnor som äter en till två portioner (20-30 gram) i veckan hade 32 procent lägre risk att få hjärtsvikt, jämfört med kvinnor som inte åt choklad regelbundet.

De som åt choklad endast en till tre gånger i månaden minskade risken med cirka 20-30 procent.

De som åt oftare än två gånger i veckan, hade inga hälsofördelar, och att äta ännu oftare, tre till sex gånger i veckan, ökade till och med risken att få hjärtsvikt.

För mycket av det goda hjälper alltså inte. Choklad innehåller mycket fett och socker och har en hög kalorihalt, varnar Dr Murray Mittleman som är en av forskarna bakom studien och chef för forskningsenheten för kardiologiska sjukdomar vid Beth Israel Deaconess Medical Center vid Harvard Medical School i Boston.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet och en av medarbetarna i studien säger till Epoch Times att hon tror att det är chokladens blodtryckssänkande effekt som också har betydelse även vid hjärtsvikt.

Ju högre kakaohalten är i choklad desto bättre, anser man. Det tros vara chokladens höga koncentrationer av så kallat flavonoider, en slags antioxidanter som ger den positiva effekten.

Kvinnorna i studien åt choklad med en halt på 30 procent kakao, vilket är en normal kakaohalt i svenska chokladkakor. Det finns choklad som innehåller så mycket som 75 procent kakao.

Enligt Mitttleman finns det inget som säger att choklad inte skulle ha goda effekter också på män, men det behöver bekräftas.

Hjärtsvikt uppstår när hjärtat inte klarar av att pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen. Symtomen yttrar sig bland annat i form av trötthet och andfåddhet.

Tidigare artiklar i ämnet:http://www.epochtimes.se/articles/2010/03/04/18759.html