Slukhål skapar oro i Kina
Kinesiska arbetare inspekterar ett slukhål på en gata i Peking den 8 februari. Slukhål är välkända geologiska fenomen som är vanligast i områden där man ägnat sig åt omfattande gruvdrift. (Foto: AFP/Getty Images)


Medan man i Guatemala undrar om det gigantiska slukhålet som bildades i huvudstaden Guatemala City var en isolerad händelse har man på andra sidan klotet, i Kina, sett minst åtta slukhål uppstå plötsligt under de senaste två veckorna. Under de senaste två månaderna har det varit många fler.

Det senaste kända slukhålet uppstod 25 minuter efter midnatt den 4 juni mitt i en motorväg i Zhejiangprovinsen, som ligger på östkusten. Slukhålet var omkring sex meter djupt och över åtta meter brett.

Hålet uppstod när en lätt lastbil körde över platsen. Lastbilen välte när bakhjulen fastnade i hålets kant. Föraren skadades lätt, men kunde klättra ur fordonet och stoppa trafiken. Polisen var på plats inom tio minuter och spärrade av vägen.

En talesman för det lokala vägkontoret sade att experter misstänkte att hålet orsakats av att en underjordisk så kallad karstgrotta, som skapats av förvittrad kalksten, plötsligt rasat ihop. Men man undersöker fortfarande saken.

Senare samma dag, ungefär 48 mil längre västerut i Nanchang, provinshuvudstad i Jiangxi, fastnade en bil när ett hål ungefär så stort som en bil plötsligt öppnades på en huvudgata.

Den 3 juni öppnades fyra väldiga slukhål i Guangxiprovinsen under en kraftig storm. Enligt kinesisk statlig media var man tvungen att evakuera över 600 bybor på grund av hålen.

Tre mindre hål
hittades mellan den 27 och 30 maj i den sydvästliga provinsen Sichuan, mindre än 13 mil från Wenchuan, där epicentrum för den katastrofala jordbävningen 2008, som dödade omkring 80 000 människor, låg.

I Yibin, en stad som ligger omkring 42 mil från epicentret, har 26 större slukhål uppstått sedan 27 april.

Det kinesiska folket har reagerat med skräck på alla dessa slukhål. Även fast rapporter i officiella medier alltid citerar ”experter” som drar slutsatsen att de här hålen inte är varningstecken på en till stor jordbävning har folk inte mycket förtroende för sådana kommentarer.

Bloggare har lagt upp lokala TV-rapporter med liknande lugnande löften från experter som förekom strax före jordbävningen i Sichuan. De kritiserar den här typen av uttalanden som något som myndigheterna gör bara för att upprätthålla så kallad social stabilitet.

”Jag hatar de flesta ‘experter’ på TV som självsäkert förkunnar att allt är bra. De säger det bara för att regeringen sagt åt dem att säga det,” skrev en bloggare.

Flera andra bloggare skojade om att när media börjar tillbakavisa rykten om jordbävningar är det dags att packa sina väskor eftersom en jordbävning garanterat väntar runt hörnet.

Kineserna har numer litet förtroende för de officiella rapporterna på det här området och är i stället allt mer uppmärksamma på jordbävningsförebådande abnormaliteter, som stora flockar med paddor eller ormar eller ovanliga moln. Man följer även noggrannt katastrofvarningssajter på internet.

Minskad trovärdighet hos staten och alltför färska minnen av flera katastrofer på senare tid har gjort att det kinesiska samhället lätt går upp i varv. I februari i år räckte det med ett rykte om en jordbävning för att tiotusentals invånare i staden Taiyuan i Shanxiprovinsen skulle lämna sina hem och sova på gatan.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36969/


Slukhål som uppstod på motorvägen i Zhejiangprovinsen den 4 juni. (Fotografen bad att förbli anonym)

Slukhål som uppstod på motorvägen i Zhejiangprovinsen den 4 juni. (Fotografen bad att förbli anonym)