Slovakien tar strid mot flyktingkvoter
Slovakien ska överklaga beslutet om kvotfördelning av asylsökande. Landet tänker inte heller följa beslutet, sade premiärminister Fico på onsdagen. Foto: Samuel Kubani /AFP/Getty Images


Slovakien kommer att ta till rättsliga åtgärder mot EU-beslutet om kvotfördelning av asylsökande, sade landets premiärminister Robert Fico på onsdagen.

– Vi kommer att gå i två riktningar. För det första kommer vi att lämna in en stämning till domstolen i Luxemburg… För det andra kommer vi inte att följa beslutet som inrikesministrarna har tagit, sade Fico.

Dagen innan sade Fico att Slovakien inte kommer att kunna åläggas kvotsystemet så länge han sitter i regeringsställning. Han sade även att som ett suveränt land har Slovakien rätt att bestämma, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tjeckien, Ungern, och Rumänien är också emot systemet, som ska fördela 120 000 asylsökande mellan EU-länderna. En majoritet av länderna var dock för beslutet.

Ungerns premiärminister Viktor Orban, sade att han tänker föreslå för FN att alla länder ska åläggas att ta ett globalt ansvar för flyktingkrisen.

Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka sade att han kommer fortsätta motsätta sig kvotsystemet, men att han inte ville öka spänningarna inom EU genom en rättstvist.