Skype stärker samarbetet med Kinaregimens internetcensur
Dynamic Internet Technology Inc. (DIT) bekräftade att skype.com vidarebefordrar besök från kinesiska IP-adresser till webbsajten Tom-Skype som använder trojaner. (Foto: Richard A. Brooks/AFP/Getty Images


Dynamic Internet Technology Inc. (DIT), ett nordamerikanskt företag som är känt för sina produkter som tar sig igenom internetcensuren, upptäckte nyligen att Skype samarbetar med Kina rörande internetcensur. I måndags förra veckan meddelade DIT att man har testat och bekräftat att skype.com vidarebefordrar besök från kinesiska IP-adresser till webbsajten Tom-Skype som nyttjar trojaner.

Förra året rapporterade tidskriften Business Week och Radio Free Asia att Tom-Skype – en förenklad kinesisk version av Skype som utvecklats i samarbete med Kinas Tom.com – filtrerar trafik när det gäller känsliga fraser såsom Dalai Lama och Falun Gong. Human Rights Watch har sedan dess begärt att Skype publicerar alla dess ”trojanska förmågor” och filtrerande nyckelord.

För inte så länge sedan uppmanade DIT Skype-användare i Kina att ladda ner programmet direkt från Skypes amerikanska webbsajt och undvika Tom-Skype-versionen. Men med Skypes senaste samarbete med Kinas internetcensurkampanj, är metoden inte längre ett säkert alternativ.

Andra har emellertid hittat andra vägar för att undvika Tom-Skype. I tisdags förra veckan sade Zhang Qi för Pan-Blue Alliance – en kinesisk nätverksgrupp på fastlandet – att hans vänskapskrets har laddat ner Taiwans version av Skype-programmet för att undvika problem associerade med Tom-Skype.

Skype har de senaste åren blivit ett populärt verktyg att kommunicera med bland demokratiaktivister i Kinas fastland. Tack vare dess utmärkta ljudkvalitet, mindre föreskrivna begränsningar, och en form avkryptering som gör det svårt att bevaka, har många kinesiska demokratiaktivister valt Skype framför traditionell telefon och andra kommunikationsverktyg. Tidigare detta år hade China Human Rights Forum en minnesdagsceremoni för 4 juni-massakern på Himmelska fridens torg, där man använde Skype. Fler än 70 personer deltog i mötet.

Samtidigt som Skype har miljoner användare runt om i världen kommer inskränkningar oundvikligen att göra det mycket mindre tilltalande för Kinas folk. En kinesisk internetanvändare, som inte ville avslöja sin identitet, nämnde att lanseringen av Skype till Kinas befolkning har varit allt annat än framgångsrik.

– På grund av begränsad kommunikation i landet, kan inte Skype-användare använda det för att ringa det fasta telefonnätet, så det har förlorat sin konkurrerande förmåga på denna marknad”, noterade han.