Skumgodis påverkar klimatet mer än gelégodis
Sveriges mest sålda bil bidrar enligt en studie med en hel del växthusgaser. (Foto från Wikipedia)


Godis och chips påverkar klimatet i en större utsträckning än äpplen, mjölk och bröd. Det visar en ny studie som Institutet för Livsmedel och Bioteknik har gjort på godis, läsk och chips.

Studien visade bland annat att godis påverkade klimatet mest och läsken minst. Skumgodis påverkade klimatet mer än gelégodis och mjölkchoklad, hade tre gånger så stor påverkan som mörk choklad. Från rapporten framgår det också att ett kilo chips släpper 2,2 kilo växthusgaser. Det är 20 gånger mer än vad ett kilo potatis gör.

– Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverket.

Svenskarnas konsumtion av läsk, chips och godis leder till att nästan en halv miljon ton växthusgaser släpps ut. Det är 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp.

– Det kan tyckas lite men med tanke på att läsk och godis är tomma kalorier är det en onödig klimatpåverkan. Konsumtionen av de här produkterna har dessutom ökat betydligt – i dag dricker vi fyra gånger så mycket läsk och äter dubbelt så mycket godis som på 60-talet, säger Anna-Karin Johansson.