Skulptör prisar Shen Yun som en synergi av konst
Cheng Chun-hsiung, berömd skulptör i Taiwan såg Shen Yun Performing Arts i Tainan den 16 mars (Foto: Li Fangru/The Epoch Times)


För andra kvällen i rad surrade staden Tainan av förväntan på att Shen Yun Performing Arts Touring Company åter igen skulle inta scenen, och det blev återigen inför en fullsatt salong.

Med de starkaste rekommendationer från sina vänner närvarade Cheng Chun-hsiung, en berömd bronsskulptör i Taiwan, Shen Yun Performing Arts föreställning vid Tainan Municipal Cultural Center på eftermiddagen den 16 mars.

– Shen Yun skapar en perfekt kombination av den klassiska kinesiska dansen och teknologin, sade Cheng.

– Det är faktiskt en kombination av all konst. Inte bara dans utan också måleri, musik, skulptur, litteratur… och många andra artistiska komponenter. Och dessutom film! tillade han.

Cheng sade att han berördes av alla numren. Beträffande egna framtida konstnärliga skapelser sade han:

– Jag blev definitivt inspirerad!… Shen Yuns danser har djupt imponerat min hjärna.

Han räknade upp flera element i Shen Yun som han attraherades speciellt av:

– Dansandet, inkluderat stilen, skönheten i rörelserna och det skickliga agerandet. Jag tycker att medlemmarna är de allra bästa!

– Viktigast är Shen Yuns färgsättningar. Den är verkligen fantastisk! Färgerna i kostymerna matchar utmärkt. Det var så vackert. Aktörerna formade siluetterna av fenix huvud när de höjde sina armar. Det gav verkligen folk just den känslan.

Shengs verk är kända samlarobjekt och många av dem är avbildade fenixfåglar. Fenix symboliserar värdighet och frihet i den gamla kinesiska kulturen.

– Fenixen är min favorit. Det är en gudomlig fågel, sade han

– Shen Yuns musik kombinerar kinesiska och västerländska [instrument], sade Cheng. Han nämnde speciellt den västerländske dirigenten.

– Det är inte lätt för honom, sade han och förklarade att den västerländske dirigenten måste förstå kinesisk kultur så att han kan matcha musiken med dansen till sådan perfektion.

– Jag beundrar verkligen Shen Yun med så många medlemmar, cirka 70-80 stycken och de är så proffsiga. Cheng fortsatte:

– Det måste finnas många utmärkta koreografer och instruktörer bakom dem. Detta är ett väldigt framgångsrikt kompani. Det är något att lära av för de taiwanesiska dans- och musikgrupperna”.

– Shen Yun är absolut bäst i världen! När det gäller att representera djupet av den kinesiska kulturen är Shen Yun TOP! TOP!” Han upprepade speciellt de sista orden på engelska.

”Jag är tacksam över att ha fått denna chans [att se Shen Yun] i dag. Jag kommer att komma nästa gång och rekommendera mina vänner att vi kommer tillsammans!”


Zheng Xingcun, författare och konstnär anser att Shen Yun gör ”ögonblick till evighet”. (Foto: Cheng Ting/The Epoch Times)

Zheng Xingcun, författare och konstnär anser att Shen Yun gör ”ögonblick till evighet”. (Foto: Cheng Ting/The Epoch Times)

Shen Yun gör ”ögonblick blir till evighet”

Zheng Xingcun, en författare och konstnär inom skulptur och måleri fanns också bland publiken denna kväll. Med den högsta uppskattning för den inre skönheten och passionen i föreställningen sade han upprepat ”Shen Yun är bäst! Bravo Shen Yun!”

Han berättade att han sett många artistiska framföranden men att ingen hade fått honom att känna större förundran än Shen Yun.

– Först och främst, uppskattar jag enormt professionalismen och hängivenheten hos artisterna. Jag tycker det är ett privilegium att få se dem i det här livet. Och de var så passionerade i det de gjorde. Det var helt enkelt häpnadsväckande.

Dessutom lovordade Zheng den animerade bakgrundscenen och orkestern i och med att det var en fest för både ögon och öron. Han utropade:

– Det var en kombination av mänsklighet och teknologi med perfekt synkronisering.

– Till att börja med visste jag inte att det fanns en levande orkester. När jag såg Apkungen daska till vattnet med sin magiska stav och vattnet slog ut över ytan förstummades jag. Hur kunde tajmingen med ljudeffekten vara så perfekt! Bakgrunden var helt unik. Scenen var fullkomligt fantastisk.

Senare insåg Zheng att ”det fanns en levande orkester och att musikerna var så professionella att det var helt ofattbart”.

– Det var ofattbart. Jag blev djupt berörd. Jag kommer definitivt att komma nästa gång. Jag kommer troligen imorgon för att njuta av föreställningen igen, ubrast Zheng.

Sanning, godhet och tålamod kan man lära sig från artisterna.

Zheng förklarade hur han upplevde att både passion och barmhärtighet visade sig bland artisterna.

– Om det inte fanns ärlighet skulle föreställningen inte ha kunnat sättas samman. Han fortsatte:

– Jag har alltid trott att sanning, godhet och skönhet var det högsta… Idag talar Falun Gong om sanning, godhet, och tålamod vilket får mig att inse att det krävs stor ansträngning att följa de principerna. Det är lätt att prata om tålamod men svårt att sätta i verket.

– Om man kan nå ett tillstånd av fullständig tolerans, förklarade han vidare, skulle det inte finnas något avstånd mellan människor.

– Om du inte kultiverar tolerans och alla helt enkelt gjorde efter eget huvud skulle världen bli kaotisk, sade Zheng.

Han tycker att dagens människor är nonchalanta. De respekterar inte andra, och har dålig självkontroll.

– Principen tolerans börjar med återhållsamhet… Då skulle vi ha en verkligt fredlig värld. Det kan verka att det kommer naturligt. Men det börjar från principen ’tolerans’. Tolerans är verkligen smärtsamt; i det kinesiska tecknet är det en kombination av en kniv mot hjärtat. Man kanske säger till sig själv att man måste uthärda, ändå kan några få ord göra en helt plötsligt upprörd. Detta är inte lätt. Tålamod kommer från hjärtat och kommer fram genom övning i det verkliga livet.

Zheng sade att han såg principen ”tolerans” i Shen Yuns föreställning. I stor respekt sade han: Jag vill lära från Shen Yun, lära mig principen om tolerans.

Ögonblick står stilla i Shen Yun.

Zheng sade att han fick uppleva vad innebörden av att ”tiden stod still” och att ”ögonblick blev till evighet” den här kvällen.

– Livet är som en envägstågresa. Vi behöver nå slutdestinationen i livet. Emellertid är det inte slutet utan en början, eftersom livet är evigt.

Han förklarade vidare:

– För varje program jag såg i Shen Yun inser jag att vad de förklarade var att låta varje ögonblick bli en evighet.

Shen Yun påminde honom att ”fånga dagen”.

Slutligen sade Zheng i en passionerad ton;

– Shen Yun är en föreställning i världsklass. Jag måste verkligen ge ära till alla artisterna. Jag vill göra en 90 graders bugning för dem. Tack alla Shen Yun-artister för att ha gett mig en sådan magnifik och glädjefylld kväll. Verkligen tacka dem, jag kommer att sprida deras goda rykte.

Zheng har sin egen studio där han tillägnar största delen av sin tid med att skriva dikter, skapa skulpturer och måla.

Det New Yorkbaserade Shen Yun Performing Arths har tre kompanier som uppträder samtidigt över hela världen. Nästa föreställning på Europa-turnéen är Franfurt 28-31 mars. För mer information besök: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till shen Yun Performing arts.

Li Fangru, Sophie Chiu, Zhu Lili och Frank Fang rapporterade.

Översatt från engelska.