Det syns en viss ljusning i kommunernas ekonomi, men den globala osäkerheten gör att lågkonjunkturen biter sig fast. Det konstaterar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i den senaste upplagan av Ekonomirapporten.
– Det som ligger som en våt filt över den ekonomiska utvecklingen är osäkerheten, säger SKR:s chefsekonom Emelie Värja när rapporten presenterades.
Hon konstaterar att osäkerheten bidrar till fortsatt lågkonjunktur för kommunerna och att regionerna har svårt att nå positiva resultat.
Demografiska förändringar med ett minskat antal barn och stor ökning av antalet äldre påverkar kommunerna och kräver att de måste göra stora förändringar.
Få på minus
Kommunerna väntas göra ett sammanlagt resultat på 17 miljarder kronor i år, jämfört med 16 miljarder 2024. I den siffran ryms stora skillnader, men endast 18 kommuner räknar med ett resultat på noll eller lägre, jämfört med 104 i fjol, enligt rapporten.
Enligt rapporten står de flesta kommuner inför stora investeringar i allt från vatten och avlopp (VA) till klimatanpassningar och utbyggnad av den civila beredskapen.
SKR skriver i rapporten att dessa investeringar kräver statligt stöd.
"För att möta dessa utmaningar krävs långsiktiga och förutsägbara statliga stöd. Staten måste återigen ta en aktiv roll, både som möjliggörare och medfinansiär. Riktade investeringsbidrag och värdesäkrade statsbidrag är avgörande för att kommunerna ska klara sina framtida åtaganden."
Förebyggande medicin
När det gäller regionernas ekonomi så förväntas ytterligare ett tufft år där resultatet beräknas landa strax under noll.
Kostnaderna för vård har ökat snabbare än befolkningen de senaste tio åren, bland annat beroende på ökad förebyggande medicinering, vilket leder till stigande läkemedelskostnader. En annan förklaring till de ökade kostnaderna är den ökade livslängden.