Skönhetstävling ska fördela mobilfrekvenser
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vill göra de kommande auktionerna av mobilfrekvenser till skönhetstävlingar. (Foto: Wiktor Nummelin/TT-arkivbild)


Regeringen vill återgå till att ställa krav på täckning när nya mobilfrekvenser ska fördelas av Post- och telestyrelsen (PTS).

När 4G-frekvenserna auktionerades ut var det bara högstbjudande som gällde.

Det kallades skönhetstävling när frekvenserna för 3G-nätet fördelades för 15 år sedan. Mobiloperatörerna fick beskriva sina planer för täckning och utbyggnadstakt och frekvenserna gick till de bästa buden.

En del experter anser att det var ett lyckokast och att Sverige inte skulle ha en så god mobiltäckning som landet har i dag utan den tävlingen. Kritikerna menar att operatörerna bluffade PTS fullständigt och att den utlovade utbyggnadstakten i praktiken var omöjlig.

När regeringen nu har lanserat en ny bredbandsstrategi för de vita fläckarna på kartan som fortfarande saknar bredband i acceptabel hastighet har skönhetskonceptet dammats av igen.

– När man auktionerar ut de här näten så tänker vi att man tydligare ska peka ut att de som får tillstånden ska bygga på de vita områdena och att vi styr tydligare än vad man gjort tidigare, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

TT: En skönhetstävling som med 3G-licenserna alltså?
– Just det. Det ska bli tydligare kriterier om var investeringarna ska göras.

”Bra för kunderna”

Mobiloperatören Tele 2 välkomnar beskedet och ser inte en skönhetstävling, med krav på täckning i glesbefolkade områden, som ett hinder för att bygga affärsmässiga nät.

– Vi tycker att det är bra, för att det är bra för kunderna, säger Björn Lindberg, ansvarig för mobilnätsutbyggnaden på Tele 2.

Lindberg efterlyser dock en tydlig samarbetsvilja från kommunerna. Där kan staten gå in och stötta för att underlätta ett samspel, anser han.

– Vi vill gärna bygga, men ibland är det svårt att få tillstånd. Man måste öppna upp för att vi ska få bygga, dra fram el och annat.

Avbröt auktionen

PTS avbröt i höstas oväntat auktionen på 700 MHz-bandet efter ett regeringsbeslut som helt kort hänvisade till det säkerhetspolitiska läget. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått i uppdrag att utreda hur kommunikationerna för bland annat ”blåljusaktörer” och försvaret ska fungera i framtiden.

– Vi hoppas få igång den auktionen så fort som möjligt och då ska det förhoppningsvis synas att PTS pekar också så det inte blir områden som saknar täckning, säger Peter Eriksson.

(TT)