Skogsbranden i Sala och Surahammar rasar vidare
En helikopter släpper ned vatten vid skogsbrandens gräns nära det evakuerade samhället Gammelby nära Sala, den 4 augusti 2014. Den bedöms vara den värsta skogsbranden i Sverige i modern tid. (Foto: Fredrik Sandberg/ AFP/ Getty Images)


Branden som spridit sig i Sala och Surahammars kommun är nu 1 gånger 1,5 mil, meddelade länsstyrelsen i Västmanland på tisdagen. Läget är allvarligt och räddningstjänsten kämpar för att elden inte ska sprida sig ytterligare.

Alla som nås av röken från skogsbranden uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Ännu finns inget beslut om att evakuera Norberg kommun, men boende rekommenderas dock att förbereda sig med att packa väskor och planera sin resväg ut ur området. 

Branden är nu inne på sitt sjätte dygn och man vattenbombar området med flygplan och helikoptrar. Enligt medias rapportering försvårar den tjocka röken släckningsarbetet.

En 30-årig man från Dalarna har omkommit i lågorna. En 42-årig man skadades så allvarligt i branden i en olycka med en timmerbil på måndagskvällen, att han ligger nedsövd på sjukhus. Många har lämnat sina hem.

Skogsbranden anses vara den värsta i modern tid i Sverige.