Skidsvenska slog rekordet med 10 timmar

Johanna Davidsson har nått Sydpolen som snabbaste kvinnan någonsin. (Foto: Anna Lovehed)


Svenskan Johanna Davidsson blev på julafton snabbaste kvinna i världen att ta sig till Sydpolen på skidor. Det tidigare rekordet slogs med tio timmar.

– Jag är superglad att det gått så bra. Jag är otroligt nöjd, säger hon.

Den 33-åriga sjuksköterskan avverkade de drygt 110 milen från Hercules Inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt, på 38 dagar och 23 timmar.

Fridykaren och bergsklättraren Annelie Pompe om mental träning och att hantera rädsla

Johanna Davidsson inledde sin resa den 15 november och från början hade hon inga planer på att slå några rekord. Men den långa färden över det snötäckta landskapet avverkades betydligt snabbare än planerat och då tog hon sikte på rekord.

– Ungefär halvvägs insåg jag att det gick ganska fort och jag ville gärna komma fram till jul. Så då körde jag på, säger hon.

 Johanna Davidsson slog rekordet med 10 timmar. (Foto: Anna Lovehed /TT)


Johanna Davidsson slog rekordet med 10 timmar. (Foto: Anna Lovehed /TT)

Men äventyret är ännu inte över, snart vänder Johanna Davidsson om för att ta sig tillbaka till kusten. Men resan tillbaka kommer att gå fortare eftersom att hon ska ta hjälp av en kite som fångar upp vinden och ger fart.

– Jag har packat mat för 20 dagar men det tar nog bara två veckor.

Ingen svensk kvinna har tidigare åkt längdskidor till Sydpolen helt på egen hand.

Antarktisforskning: Fynd från förr ger lärdomar för framtiden

Med sig på resan hade Johanna Davidsson en pulka som vid starten var packad med 120 kilo. Vilken som blir nästa destination har ännu inte bestämts men Johanna Davidsson försäkrar att det kommer bli fler äventyr.

(TT)