Skickligt skådespeleri lyfter bagatell
Irländske regissören Terry George på filmfestivalen i Rom. (Foto: AFP/ Tiziana Fabi)


  • Titel: Reservation Road
  • Produktionsår: 2007
  • Produktionsland: USA/Tyskland
  • Regi: Terry George
  • Medverkande: Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Jennifer Connelly, Mira Sorvino, Eddie Alderson m fl
  • Kommer ut: 080827

Det börjar med att en pojke blir påkörd och dör. Filmen kretsar sedan kring pojkens sorgdrabbade familj, men även förarens liv. Handlingen känns egentligen så bagatellartad att den passar mer för en lågbudgeterad TV-film, än en stjärnspäckad film.

Men det är just på grund av att den är stjärnspäckad som gör den så bra; filmens huvudrollsinnehavare är duktiga och erfarna och därför blir historien intressant.

Joaquin Phoenix har gång på gång fått visa vad han går för i storfilmer som ”Gladiator” (Ridley Scott, USA/Storbritannien, 2000) och ”Walk the Line” (James Mangold, USA/Tyskland, 2005). Och han är bra även i denna film. Mark Ruffalo, som har den andra huvudrollen har dock länge fått nöja sig med biroller i filmer som ”Collateral” (Michael Mann, USA, 2003), eller större roller i flamsiga romantiska komedier som ”13 snart 30” (”13 going on 30”, Gary Winick, USA, 2004). Därför är det kul att se honom i en roll där han får visa lite mer vad han går för.

Fokus är på Phoenix och Ruffalos karaktärer, men även birollsskådespelarna bjuder på högklassigt skådespel. Då tänker jag främst på Connelly, som är en erfaren aktris, som i de scener där hon får lite svängrum visar prov på riktigt fint skådespeleri. Men jag tänker även på Eddie Alderson, född 1994, som spelar Ruffalos son. Det är sällan man ser riktigt duktiga barnskådespelare, men Alderson utmärker sig faktiskt i sin roll.

Detta är inte någon vidare originell film; historien går sin gilla gång och slutar inte på något vidare sensationellt vis. Men det faktum att den är regisserad efter en standardmodell gör att skådespelarna är filmens otvetydiga fokus. Hade den inte haft så duktiga skådespelare så hade det varit en lite småtråkig film. Som det är nu så spelas varenda roll på ett så finkänsligt vis att man inte kan låta bli att ryckas med i de känslostormar som olyckan sätter igång hos de olika karaktärerna.