Skatteflykten till Hongkong stängs
En regnbåge bakom Hongkongs siluett den 21 juli, 2012. Finansanalytikern Liao Shiming tror att landets policy om ”ett land, två system”, genom rättssäkerhet, transparens och frihet, är det som har säkerställt stadens position som finanscentrum. (Foto: Dale de la Rey/AFP/Getty Images)


Skatteverket uppskattar att minst 300-400 miljarder svenska kronor har gömts undan i olika skatteparadis. Hongkong upphör nu som skatteparadis, men Förenade Arabemiraten finns kvar än så länge.

De nordiska länderna har samarbetat sedan 2006 om informationsutbyte i skatteärenden med de så kallade skatteparadisen.

Ett avtal som tagit lång tid att arbeta fram är avtalet med Hongkong, men nu är det i hamn och information om undanstoppade pengar kommer att lämnas ut till de svenska myndigheterna.  

För Nordiska ministerrådets Torsten Fensby, som leder arbetet mot skatteflykten, återstår att sluta avtal med Förenade Arabemiraten med finanscentret Dubai. När det avtalet har undertecknats i framtiden, har avtal slutits med samtliga skatteparadis i världen.

”Det är enormt, det är nästan svårt att föreställa sig”, sade Torsten Fensby till SR.

För att det här verkligen ska fungera måste de före detta skatteparadisen löpande skicka kontrolluppgifter till skattemyndigheten.  Dit har parterna ännu inte kommit och det kommer att dröja några år till enligt Fensby.

När skattemyndigheten i Sverige automatiskt får information om konton kan antalet självrättelser hundradubblas, tror Fensby.

”Det finns enorma summor att hämta hem”, sade han till SR.