Skådespelerskan Linda Ulvaeus debuterar som barnboksförfattare
Linda Ulvaeus tillsammans med Johanna Lundqvist och Suzanne Reuter, som läser ur boken Leja Li och busbullen medan en stor skara barn sitter och lyssnar utanför butiken Underlandet i Kulturhuset i Stockholm. (Foto: Anne Hakosalo, Epoch Times)


En helhetsupplevelse för barnen blir Linda Ulvaeus barnböcker om Leja Li. De är ovanligt nog skrivna på vers och tre debutanter samarbetade med böckernas tillkomst, kollegan Suzanne Reuter är berättarrösten och Johanna Lundqvist formgivaren.

Epoch Times reportern träffar Linda Ulvaeus, Suzanne Reuter och Johanna Lundqvist på ett kafé, några dagar innan Linda Ulvaeus första bilderböcker kommer ut om flickan Leja Li. De släpps måndagen den 14 mars tillsammans med en ljudbok med bilder, så att barnen kan lyssna på berättelsen till exempel i bilradio eller sätta in den i datorn och få både bild och ljud.

Böckerna är skapade i samarbete med skådespelarkollegan Suzanne Reuter som är rösten, Johanna Lundqvist som har illustrerat den och bokförlaget Opal. Linda Ulvaeus står bakom texterna till ”Leja Li och busbullen” och ”Leja Li, pappan och fisken”.

Inspiration och idén till boken kom när hon väntade sitt mellersta barn.

– Den kom ifrån den åldern som min dotter var i då. Leja Li är en blandning av barnen i åldern runt fem. Då de är bäst på allt. Senare förstår de att de faktiskt inte kan allt i livet. Det är en härlig ålder när allting är öppet. Jag smög in lite tankar och funderingar som jag vet barn kan ha.

– I den ena boken undrar Leja Li varför hennes kinder blir skära när hon tänker på en pojke och mamman berättar att hon rodnar. I slutet av berättelsen rodnar även pojken. Det är okej och gulligt. Man kan redan vid den åldern förklara för barnen att det inte är så farligt.

– Boken innehåller lite sådana här budskap. Och i den andra boken gör Leja Li lite bus med bullarna, men hon får själv busbullen. Den som nämner det han klämmer det, säger man, berättar Linda Ulvaeus och skrattar hjärtligt.

Det tog inte lång tid att skriva klart böckerna för Linda Ulvaeus. Det blev en intensiv period på en dryg månad i slutet av hennes graviditet.

När Linda Ulvaeus var gravid gick det inte lägre att arbeta som skådespelerska. Trots att hon var mycket kreativ, kunde hon inte jobba, eftersom kroppen var för stor. Så hon satte igång att skriva. Hon hade datorn på magen och resultatet blev fyra böcker. Två av böckerna ges ut nu i mars och de två andra planeras att släppas i höst.

Suzanne Reuter har
läst in de två böckerna som ges ut nu och hon hoppas att hon även kan läsa in de andra två böckerna. Idén till inläsningar kom när ett bokförlag sade att det är svårt att ge ut en bok på vers och rim eftersom dagens föräldrar tycker det är svårt att läsa på det sättet.

– Vi har kommit ifrån den typen av berättande, säger Linda.

Hon tycker att det är synd att vi inte längre läser vers och rim. Men hon ville inte göra om böckerna som bokförlaget föreslog, utan istället tog Linda Ulvaeus, Suzanne Reuter till sin hjälp. Hon läste in berättelserna på ett enkelt och lekfullt sätt och på det sättet hoppas de kunna underlätta för föräldrarna så att böckerna känns mer lättlästa.


Stor bullfest när Linda Ulvaeus böcker smygsläpps på Kulturhuset i Stockholm. (Foto: Anne Hakosalo, Epoch Times)

Stor bullfest när Linda Ulvaeus böcker smygsläpps på Kulturhuset i Stockholm. (Foto: Anne Hakosalo, Epoch Times)

– Man kan sätta in CD-skivan i datorn och då lyssnar barnet och hör ljuden. Det blir lite grann som en film. När det är dags att vända på bladet hör man ljudet av ett blad som vänds, säger Suzanne Reuter. Det är inte någon lång saga. Det tar cirka tio minuter att spela upp den.

– Vi ville ha en lagom lång berättelse, säger Linda.

– Det är bättre att stanna upp och reflektera en stund, tillägger hon.

Var det lätt att leva sig in i berättelsen?

– Linda har en rytm och ibland bryter hon rytmen och man hoppar till. På några ställen är den lite överraskande, säger Suzanne Reuter. Själva sagan eller berättelsen har en del överraskande vändningar, menar hon.

– Till exempel när pappan egentligen inte vill döda den där fisken och det tror jag barn vill höra om och om igen, tillägger Suzanne Reuter.

Suzanne Reuter har
varit en stöttepelare under resan gång och har varit en stor inspirationskälla när Linda Ulvaeus ibland tappat tilltron på sig själv, men då har Suzanne Reuter uppmuntrat henne att gå vidare.

Formgivaren Johanna Lundqvist kom in i bilden för några år sedan när Linda Ulvaeus gick förbi hennes butik i Båstad.

– Jag kände direkt när jag såg en bild på en mamma och pappa. Jag kände att så vill jag att det ska se ut. Så ska Leja Li se ut, säger Linda.

Johanna Lundqvist fick manuset och började att illustrera boken. Hon har inte bara formgett dem utan även tagit fram kringprodukter av Leja Li. Böckerna är lekfullt designade och figurerna är gulliga och varma. Till vardags driver hon företaget Johanna form & design och är formgivare och illustratör till yrket, med stor förkärlek för papper och mönster.


En liten pojke äter en bulle samtidigt som han lyssnar uppmärksamt. (Foto: Anne Hakosalo, Epoch Times)

En liten pojke äter en bulle samtidigt som han lyssnar uppmärksamt. (Foto: Anne Hakosalo, Epoch Times)

Det trion har gemensamt med varandra är att alla tre är debutanter. Suzanne har aldrig läst in någon bok, Linda har inte skrivit någon bok och Johanna har aldrig illustrerat någon bok.

Enligt en undersökning som citeras i Your Writing Coach, drömmer 81 procent av alla vuxna om  att skriva, men bara 2 procent har lyckats avsluta ett manus. Vad har du för tips att ge dem?

– Sätt er ner och sätt igång, så är det bara. Det finns mycket man drömmer om, men det är bara att sätta sig ner. Orsaken är att man aldrig gör det, avslutar Linda.

Fakta:

Linda Ulvaeus är skådespelerska och har bland annat synts i Livet i Fagervik och Under solen.

Johanna Lundqvist är formgivare och illustratör och har utöver sin egen designserie gjort frilansuppdrag åt bland annat Ordning & Reda.

Suzanne Reuter är mångsidig och folkkär skådespelerska inom både film och teater. 2008 arbetade hon tillsammans med Linda Ulvaeus i uppsättningen Blommor av stål på Vasateatern.