Sjukvårdsarbetare i Bahrain åtalas för landsförräderi
Ungdomar i Bahrain promenerar förbi sopcontainers på gatan under utegångsförbudet i huvudstaden Manama, den 16 mars, efter att regeringsstyrkor slagit till mot en sittstrejk för demokrati. (Foto: Joseph Eid/AFP/Getty Images)


Läkare och sjuksköterskor har blivit åtalade efter att ha behandlat anti-regeringsdemonstranter som attackerats av regeringsstyrkor i Bahrain.

Så många som 47 medicinska arbetare stod igår formellt anklagade vid en militärdomstol för att ha haft som motiv att störta regeringen, och vägrat hjälpa personer i nöd.

Rättsaktivister hävdar emellertid att dessa personer blivit orättvist utpekade för att ha behandlat anti-regeringsdemonstranter efter att undantagstillstånd inletts i den lilla monarkistiska staten.

Hundratals sjukvårdsarbetare avsattes från sina positioner sent i förra veckan och många har berättat för media att de tror att det beror på att de är shiamuslimer.

I februari och mars slog tusentals demonstranter läger vid Pearl Roundabout i Manama. De flesta var shiamuslimer som sökte en bredare representation i regeringen, vilken har styrts av en sunni-muslimsk minoritet i över 300 år.

Myndigheterna i sin tur uppger att de 47 åtalade har spelat en roll i protesterna.
– De har missbrukat sitt yrke och hindrat människor från att komma in på Salmaniya-sjukhuset, sade Abdul-Aziz bin Mubarak al Khalifa, rådgivare vid informationsmyndigheten till Reuters i förra veckan.

– De samarbetade med demonstranterna för att hålla politiska och religiösa massmöten på sjukhusområdet och tillhandahöll felaktig information till media.”

Rättegången börjar nästa vecka, rapporterade CNN igår.

Sjukvårdsarbetare som häktats efter ett nedslag mot demonstranter berättade för AFP i förra veckan att de torterats och tvingats erkänna att de kastat blod på demonstranter för att få skadorna att se värre ut för internationell media.

Regeringen hade inledningsvis intagit en mjuk linje mot demonstranter. Men senare utlystes undantagstillstånd och säkerhetsstyrkor från grannländerna Saudiarabien och Förenade arabemiraten anlände för att kväsa protesterna.

Bahrain är en strategiskt viktig plats för monarkierna i Sunnigolfen

30 personer tros ha dödats efter nedslaget och runt 1 000 har fängslats.

Läkare för mänskliga rättigheter har skickat utredare till Bahrain för att undersöka anklagelserna om dålig behandling av sjukvårdsarbetarna.

– Vår utredning har funnit starka bevis på att regeringen i Bahrain systematiskt pekat ut sjukvårdspersonal som ett resultat av deras ansträngningar att tillhandahålla etisk och objektiv vård för skadade demonstranter, sade Richard Sollom, gruppens vice ordförande i ett uttalande till Tom Lantos kommission för mänskliga rättigheter.

– Dessa systematiska attacker innefattar bortrövande av läkare, av vilka några tagits från sina hem mitt i natten, fått på sig handbojor och ögonbindlar, av maskerade styrkor. För varje läkare, sjuksköterska eller medicinare som regeringen för bort kommer många fler civila liv att påverkas då patienter inte får behandling.

Översatt från engelska