Sju kvinnor och barn bland 17 döda ”terrorister” i Xinjiang
Den här bilden från 2014 visar polis som söker efter "terrorister" i Aksu-prefekturen i Xinjiang. Nyligen meddelade myndigheterna att man dödat 17 misstänkta för en attack på en gruva i området, varav fyra var kvinnor och tre var barn. (STR/AFP/Getty Images)


Myndigheterna i Xinjiangprovinsen i Kina har meddelat att 17 ”terrorister”, varav sju kvinnor och barn, dödats efter en våldsam polisinsats, rapporterar Radio Free Asia (RFA).

De 17 var medlemmar av tre uiguriska familjer, och var misstänkta för en attack på en gruva i Aksu-prefekturen, där 50 personer ska ha dödats och 50 skadats. Själva attacken, som skedde den 18 september, rapporterades inte i kinesiska medier. Det var först efter terrorattackerna i Paris, och stormningen av de misstänktas tillhåll, som statliga medier gav bakgrunden.

Artikeln tog sedan ner, vilket är i linje med regimens policy att så mycket som möjligt tysta ner alla sorters oroligheter. Xinjiang är ett område där informationen kontrolleras särskilt hårt.

Vid G20-mötet passade Kina också på att kräva omvärldens stöd för kampen mot ”terrorism” i Xinjiang. Bedömare menar dock att dessa attacker är mer att betrakta som desperata hämndaktioner för det omfattande förtryck som Kinas regim utövar mot den uiguriska minoriteten i området.

Enligt poliskällor till RFA gick stormningen, som skedde efter en 56 dagar lång jakt på de misstänkta, helt enkelt till så att polisen sprängde de misstänktas gömställe. Rektorn på en lokal skola som använts som bas för operationen sade till RFA att fyra kvinnliga familjemedlemmar och tre barn – nio, sex och ett år gamla – dödades i explosionen.

En lärare från samma skola sade till RFA att över 1 000 personer hade gripits och att myndigheterna hade tvingat lokala bönder att delta i jakten på de misstänkta. Han ifrågasatte huruvida detta, samt att spränga hela gömstället med kvinnor och barn i, kunde betraktas som professionellt polisarbete.