Sju döda i blodig knivattack på kinesiskt sjukhus


En 27-årig man gick till våldsam attack mot personal på ett militärsjukhus i Hebeiprovinsen i norra Kina på onsdagen. Sex sköterskor och en administratör dödades, enligt lokala myndigheter och statliga medier.

Enligt polisen greps den misstänkte strax efter det blodiga dådet, som ägde rum i kvinnornas sovsal i sjukhuset. Han knivhögg åtta personer, och sju av dem dog av skadorna. Den misstänkte arbetade som kock på sjukhuset och var van att hantera knivar och kropparna blev också mycket illa tilltygade. Efter dådet flydde han inte utan återvände till sitt rum.

Platsen för attacken, Folkets befrielsearmés sjukhus 281, ligger i staden Beihaide, en turistort vid havet i Qinghuandao-området. I ett uttalande på nätet från Qinhuangdaos byrå för offentlig säkerhet stod att gärningsmannen hade en historia av mentalsjukdom.

Enligt uttalandet kände man inte till att det skulle ha varit några tidigare konflikter mellan gärningsmannen och offren.

Våld på sjukhus vanligt

Våld på kinesiska sjukhus har uppmärksammats på senare år, och den stigande trenden anses vara kopplad till landets sjukvårdssystem. Patienter är ofta missnöjda med behandling och service och det är svårt att lösa tvister inom systemet. 2012 inträffade 27,3 våldsamma incidenter på ett genomsnittligt kinesiskt sjukhus, enligt data från Kinesiska sjukhusförbundet. Det var en ökning mot 20,8 incidenter från 2008.

Medicinsk personal har på senare tid både beväpnat sig och tränat självförsvar för att kunna försvara sig mot arga patienter.

De kinesiska myndigheterna håller strikt kontroll på skjutvapen, men desto fler attacker har utförts med knivar de senaste åren. Bara under 2010 utfördes fyra attacker på kinesiska skolor och förskolor, där sammanlagt 21 personer dödades, de flesta barn.