Självmord i kölvattnet av Yilishen-skandalen
Dalian, Liaoningprovinsen.


Wang Weihua, myrfarmare från staden Pulandian i Dalian i Liaoningprovinsen, begick självmord genom att ställa sig framför ett tåg klockan 9 på morgonen den 31 mars. Wang var en av de många bönder som odlat myror till hälsoprodukten Yilishen.

Efter att hans företag gick i konkurs tvingade regeringen honom att skriva på en överenskommelse gällande hur mycket man skulle köpa ut hans misslyckade affärsrörelse för. Wang fick ett mentalt sammanbrott och beslöt att ta sitt eget liv.

Wangs familj såg till att han begravdes skyndsamt. Innan Wangs död var hans fru redan i mycket dåligt psykiskt skick. Efter att ha fått reda på vad som hänt hennes make kunde hon inte ens längre ta sig upp ur sängen.

Initierade källlor säger att fastän lokalregeringen erbjudit sitt stöd till Wangs familj har man samtidigt utsatt dem för påtryckningar och varnat dem för att avslöja för mycket om detaljerna kring hans död.

Wangs familj sade till Epoch Times att de var mycket ledsna och att de inte vill tala om Wangs död. De sa bara att Wang började föda upp myror 2006, vid 62 års ålder. Han var en tävlingsinriktad person och fastän det inte finns några sociala skyddsnät på den kinesiska landsbygden använde han alla sina besparingar och lånade pengar av släktingar för att driva verksamheten.

En annan släkting till Wang sade att han på morgonen den 31 mars sagt att han ville ta en promenad ensam. Ingen misstänkte att han tänkte begå självmord. När hans familj kom till platsen var han redan död. Polisen städade snabbt upp på platsen och tog Wangs kropp därifrån.

En släkting till Wang sade att han själv investerat 70 000 yuan i det misslyckade affärsprojektet och enligt regeringens utköpsplan fick han bara tillbaka 5000. Han visste inte hur mycket av Wangs pension som investerats i myrfarmen, men bönder har vanligen inte mycket besparingar. Anledningen att så många bönder investerade i myrfarmsindustrin var att de trodde på den reklam som regeringen gjorde för verksamheten.

Regeringens plan tvingade bönderna att skriva på kontrakt enligt vilka ett litet antal bönder får tillbaka lite pengar, somliga inte får någonting alls och andra blir lämnade med skulder. Wang tappade hoppet när han insåg att han bara skulle få tillbaka väldigt lite av vad han satsat.

Epoch Times sökte olika företrädare för det lokala styret i området för en kommentar, men ingen svarade i telefonen.

En annan bonde berättade för Epoch Times att det inte finns någon tillförlitlig statistik på hur många av myrfarmarna i Liaoningprovinsen som begått självmord. Polisen spärrar vanligen av ett område där någon begått självmord. Kroppen tas snabbt därifrån och uppgifter om var personen bodde avlägsnas. Allmänna säkerhetsbyrån i Liaoningprovinsen borde ha korrekta uppgifter som antalet självmord.

En annan bonde sade att en kvinnlig myrfarmare vid namn Sun Ping, även hon från Pulandian i Dalian, hålls inspärrad eftersom hon flera gånger samlats tillsammans med andra myrfarmare och diskuterat regeingens utköpsplan. Enligt uppgift kan hon komma att hållas inspärrad till dess att OS är över.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-5/68621.html