Sista Lenin-statyn försvinner från Mongoliets huvudstad
Folk samlades för titta på när den sista statyn av Vladimir Lenin togs ner i Mongoliets huvudstad Ulan Bator den 14 oktober. Stadens borgmästare Mayor Bat-Uul Erdene kallade kommunistledaren för en "mördare" enligt AFP och man beslutade att ta ner statyn eftersom den representerar förtrycket under Sovjetunionens era. (Foto:Byambasuren Byamba-Ochir/AFP)


Den mongoliska huvudstaden Ulan Bator har tagit bort den sista bronsstatyn av den förre Sovjet-ledaren Vladimir Lenin. Stadens borgmästare Bat-Uul Erdene beskriver Lenin som en ”mördare”, enligt rapporteringar från i söndags.

Erdene berättade att statyn ska säljas på auktion med ett utgångspris på omkring 280 dollar, enligt BBC. Statyn restes för 58 år sedan.

Medan statyn togs ner samlades omkring 300 personer för att se på. En del kastade gamla skor på den för att uttrycka sin ilska mot Lenin, som dog 1924.

Bal-Uul Erdene sade att Mongoliet lidit oerhört under kommuniststyret som varat under stora delar av 1900-talet, och Lenin-statyn är en påminnelse om förtrycket från den tiden. År 1990 övergavs kommunismen i Mongoliet som då genomgick ekonomiska och demokratiska reformer.

Under söndagens ceremoni sade myndigheterna att fler än 30 000 mongoler förföljts av Lenin och den senare sovjetiske diktatorn Joseph Stalin, rapporterade The Voice of Russia. Mongoliet är det glesaste befolkade landet i världen med endast omkring 2,7 miljoner invånare.

Översatt från engelska