Simmade för välgörenhet - dog
Susan Taylor, 34, dog när hon simmade över Engelska kanalen för att samla in pengar till välgörenhet på söndag den 14 juli, 2013. (Med tillstånd av Rainbow Hospice för barn och unga)


Susan Taylor, 34, hade så många vänner, familj och supportrar som hejade på henne när hon simmade över Engelska kanalen för att samla in pengar till Diabetes UK och Rainbows barnhospice.

Taylor var bara cirka en och en halv kilometer från Frankrikes kust, målet för hennes simtur, när hon plötsligt kollapsade i vattnet, skrev hennes syster på evenemangets Facebooksida. Hennes bror som är sjukvårdare, försökte återuppliva henne på en räddningsbåt innan hon fördes till Boulonges sjukhus med helikopter, rapporterade The Independent.

På sin insamlingssida på Internet för Diabetes UK jämförde Taylor utmaningen, som hon tränat så hårt inför, med att bestiga Mount Everest: ”Mindre än 1 000 personer har lyckats simma över Engelska kanalens 3,4 mil, medan över 3 000 har bestigit världens högsta berg. Endast en av tio personer som tränar för att simma över kanalen lyckas faktiskt genomföra det”.

”Engelska kanalen är en av de mest trafikerade farlederna i världen. Över 600 fartyg och 200 färjor passerar där varje dag. Andra problem är skräp och spillror i vattnet, maneter, strömmar och tidvatten”.

”För att det ska vara en riktig utmaning får man inte ha flythjälpmedel eller något värmande. Men jag kommer att åtföljas av följebåt om det skulle bli några problem”.

En onlinetracker visade hennes framfart där vänner och supportrar kunde följa henne och kommentera på Facebooksidan ”Create a Ripple Channel Swim”. Den kommentarstråden visar hela tragedin, från påhejande och glatt till oroligt och ängsligt, tills slutligen det förödande tillkännagivandet görs: ”Jag är rädd att Susan inte klarade det”, skrev  Welwyn Dowd.

Allteftersom Taylor gled fram över kanalen, skrev Lisa Holt: ”Fantastiskt! Fortsätt så! Min lön idag skänker jag till dig.

Rachel Holden Nee Gorman skrev: ”Nästan framme Susan. Håll ut den sista biten. Du gör det så bra. Du är en fantastisk människa”.

Sedan börjar tecknen på problem synas. Steve Tempest skrev: ”Nu börjar jag undra. Två prickar visar att du simmar lika fort som en båt …. Åh Susan Jag hoppas allt är OK”. Meddelandena var oroliga och bad om mer information, uppmanade alla att vara positiva och hoppfulla.

Efter Dowds tillkännagivande skrev Tempest: ”Jag kan inte tro att något som började så positivt har slutat så negativ! Finner inga ord”.

Donationerna har strömmat in efter Taylors död, för att stödja det som låg henne så varmt om hjärtat. Donationer till Rainbows Hospice för barn och unga hade på tisdagsmorgonen kommit upp till omkring 47 000 pund. Donationer till Diabetes UK cirka 7500 pund.

Rainbows Hospice beskriver Taylors osjälviska engagemang under åren som volontär. Hon till och med avbröt sin karriär för att fokusera på insamlingar, förklarar Rainbow hospice i sitt uttalande .

Rainbows Hospice, Diabetes UK, och Channel Swimming Association, fanns bland de många som gav sina kondoleanser till Taylors familj och sörjer förlusten av hennes liv.

Rainbows hospice uttalande lyder: ”Hon var en underbar kvinna som kunde göra vad som helst för vem som helst. Hon har varit en mycket älskad ambassadör för Rainbows i över två år. Hon har hjälpt till vid evenemang och outtröttligt samlat in pengar åt oss. Hon var mer än en ambassadör, hon var en del av Rainbowsfamiljen ”.

Översatt från engelska