Shoppa schyssta mjuka klappar
Ekologisk julklapp - munkjacka av märket Zion Clothing. (Foto: Maria Johansson/Epoch Times)


Funderar du på att köpa kläder eller textilier till någon i julklapp? Här kommer tips på hur du kan få en nöjd klappmottagare samtidigt som du värnar om miljön och dem som arbetar i produktionen.

I år har tillgången på miljömärkta kläder och textilier ökat i våra butiker, även om utbudet fortfarande är begränsat. Nu kan man hitta allt från munkjackor, jeans och T-shirts till handdukar och lakan. Det finns ett utbud för både för stora och små. Numera säljer flera stora kläd- och textilkedjor miljömärkta varor som till exempel H&M, Polarn & Pyret, Hemtex, JC och Levi´s Store.

Det finns även flera
nätbutiker som till exempel Miljöklon, Ekogarderoben och Nature kids där man kan hitta olika typer av miljövänliga produkter. I många städer finns det också lokala butiker som till exempel Stadsträdgårdens butik i Örebro, och Bergman Sweden och Ekovaruhuset i Stockholm. Ytterligare ett alternativ är Världsbutiken som säljer miljömärkta och rättvisemärkta varor på flera platser i landet.

Vad innebär då miljömärket på byxorna eller handduken? Det finns två olika typer av märkningar på kläder och textilier, en för odlingen och en för produktionen. Materialmärkningen innebär att materialet odlats utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Produktionsmärkningen handlar om att produktionen skett på ett miljöanpassat sätt, till exempel genom att industrin renar sitt avloppsvatten, har en energieffektiv produktion och använder så miljövänliga färger som möjligt. Det gör att det kan finnas flera märken på samma vara. Rättvisemärkningen innebär att det tas särskild hänsyn till arbetsförhållandena för dem som jobbar med odlingen eller inom industrin.

För att leta reda på en nätbutik eller butik i din egen stad kan du använda dig av Naturskyddsföreningens shoppingguide.