Shen Yuns dansare har "hög moral och andlighet"
Chris Gordon, som är yrkesdansare gick tillsammans med sin vän Frances Yu för att se Shen Yun Performing Arts i Broward Center, Florida, USA, fredagen den 4:e februari. (Foto: Mark Zou/Epoch Times)


Chris Gordon, som är professionell dansare såg tillsammans med sin vän Frances Yu, Shen Yun Performing Arts i Broward Center, i Fort Lauderdale, Florida, fredagen den 4:e februari.

Yu tyckte mycket om alla dansnummer, och sade sig aldrig tidigare sett något liknande Shen Yun.

– Varje nummer var mitt favoritnummer, tills nästa kom och jag tyckte ännu mer om det, sade hon.

Gordon tillade:

– Det är ett vackert sätt att framföra ett djupare budskap utan att hålla ett långt tal. Det är sanning.

Gordon beskrev dansarna som “väldigt rena och äkta”. Han tyckte om hur allt framfördes, tekniskt sett, men berördes mer av deras anda.

Yu såg dansarna på samma sätt:

– De är inte bara tekniskt mycket skickliga, man kan se att de har en hög moral och andlighet.

Shen Yun, betyder “skönheten hos dansande gudomliga varelser”, har en djupare mening; att konst är ett sätt att få kontakt med ett högre universum, vilket är en tanke inspirerad av buddhism, taoism och konfucianism, från en tid när de här trossystemen hade ett starkt fäste i Kina.

Även om många av Shen Yuns berättelser reflekterar det forna Kinas rika och mångfaldiga kulturella landskap, berättar de också om sådant som sker i landet i nutid. Danserna uttrycker artisternas längtan efter Kinas traditionella kultur och berättelser ur verkliga livet under ett auktoritärt styre.

Yus föräldrar bodde i Kina när Maos kommunister tog över och Yu växte upp i Taiwan. Hon sade att det inte känns bra med de nutida förhållandena i Kina, även om hon känner sig stolt över den kinesiska kulturen och är mycket stolt över att vara kinesiska.

Med sig från föreställningen tog Yu det viktiga i principerna sanning, godhet och tålamod. Hon sade att hon inte trodde att det nuvarande kinesiska styret skulle gilla det här budskapet.

– Jag hoppas bara att den kinesiska regeringen inte gör något ont mot dem. Jag är säker på att de inte skulle tycka om deras budskap, sade hon.

Gordon kände sig säker på att rättvisan kommer att segra på sitt eget sätt.

– Det här är som ett frö och rösten växer sig allt starkare och starkare och så småningom kommer folk att förstå att det inte behöver vara på det här sättet, sade han.

– Det kommer att ske. Även utan våld kommer det att ske.

Victoria Wu och Chris Jasurek rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre danskompanier som framträder samtidigt runtom i världen. För ytterligare information, se hemsidan http://sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50679/