Shen Yuns artister ”bortom perfektion” enligt tidigare nöjesproducent
Jim Crill såg Shen Yun Performing Arts den 15 mars på Tobin Center for The Performing Arts i San Antonio, USA. Crill upplevde Shen Yuns dans, musik och färger som ”en andlig överföring”. (Foto: Stacey Chen /Epoch Times).


Jim Crill har arbetat inom nöjesbranschen i över 20 år, däribland flera år tillsammans med den framlidne komikern och skådespelaren Bob Hope. Jim Crill fann upplevelsen av Shen Yun djupt berikande.

– Det är tredje gången jag ser föreställningen. Tårarna kom så fort ridån gick. Skönheten och artisternas hjärtan rörde mig in i själen, sade Crill efter föreställningen 15 mars i San Antonio, Texas.

Han missade föreställningen 2014 och det kändes som att han berövats något.

– Jag missade den förra året och jag saknade den verkligen, det sved i mig, det smärtade och jag visste. Det var som om jag inte fick det jag behövde för att hålla mig uppe i ytterligare ett år. När jag såg den första gången sade jag detta är själva sinnebilden av konstformen kärlek.

”En andlig transfusion”

Namnet Shen Yun betyder gudomliga skönheter dansar, enligt Shen Yuns hemsida.

För Crill är dansen och musiken och Shen Yuns färger som ”en andlig transfusion”.

Precisionen och samstämmigheten hos de klassiska kinesiska dansarna i Shen Yun, berörde honom.

– De går bortom perfektionen varje dag. Det är som att se en enda person. De smälter samman till ett, sade han.

Crill sade vidare:

– [Artisterna] visar oss gudomlig kärlek för att Han ger dem talangen. Han ger dem energi att fortsätta utveckla dessa talanger. Han ger dem energin att fortsätta arbeta med koreograferna, önskan att göra det, beslutsamheten att göra det, styrkan att göra det. Det kan bara komma från Gud.

”Inre strålglans”

Enligt programbladet ”i den klassiska kinesiska dansen ryms Kinas rika kulturella traditioner som möjliggör att dansens rörelser blir djupt uttrycksfulla”.

Crill såg den kvaliteten. På tal om de kvinnliga dansarna sade han:

– Det var som att titta på en blomma. Blommor som har väldigt många färger i en enda blomma, och blommorna fortsätter att slå ut, liksom kläderna och kvinnornas ansikten och liknande.

Han upplevde att deras själ uttrycktes i ansikten och gester.

– Deras inre strålglans kom fram: vi ser ansiktet, det och ett par händer är allt vi behöver se. Det är skönhet, förstår du? frågade han.

De manliga dansarna uttryckte sin sorts skönhet.

– Det var samma sak med männen. De slog ut och behövde inte visa annat än sin skönhet, den råa riktiga skönheten. Hjärtats skönhet, sinnets och själens; det är det som flödar ut från Shen Yuns artister.

– Hur kan de hålla kvar energin och uppsynen, det där härliga uttrycket i sina ansikten, genom hela föreställningen? Det kräver hårt arbete och gjorde verkligen intryck på mig , sade Crill.

En gåva av drivkraft, energi och engagemang

Han kände sig tacksam över de ansträngningar och uppoffringar som artisterna gjort för att skapa en sådan skönhet.

– När de rör sig är det som om det vore en person. Man kan inte göra det så utan vidare. Det är en gåva.

– De har också fått en gåva i form av drivkraft och energi, engagemang och uppoffringar. Offrar dessa människor något? Ja, det gör de. Är de med sina vänner? Nej. Är de med familjen? Nej. Det är tufft.

Crill hoppades att de tas väl om hand:

– Får de äta riktigt bra? Jag hoppas det.

Shen Yun skapar varje år ett helt nytt program med danser och musik och reser runt i världen för att uppträda, kan man läsa i programboken: ”Månader av ansträngningar och inspiration visas nu för er. Vår förhoppning är att ni ska lämna teatern idag med en känsla av glädje och förnyelse”.

Crill kunde uppfylla deras förhoppning.

– För mig som såg Shen Yun för tredje gången, påverkades jag som om jag aldrig hade sett den tidigare, men denna gången gick det djupare och tårarna var inte tårar av sorg. Det var tårar av ödmjukhet, av omsorg, av empati för artisterna och av den anda som håller dem samman.

Skönhet genom konst och kärlek

Programmet är unikt enligt Crill.

– Shen Yun är den enda i hela världen jag känner till just nu som främjar en sak genom skönhet, genom konst och kärlek.

Shen Yuns uppdrag är att återuppliva äkta kinesisk kultur. Programmet bjuder in publiken: ”Förbered er på att gå in i en magisk värld av skönhet och renhet, en plats där godhet alltid råder och legender väcks till liv.”

Crill gick in i den världen. Han sade:

– Jag ser att Guds kärlek flödar genom artisterna , koreograferna och musikerna. De är så synkroniserade.

Som musiker sade Crill att det är en svår uppgift att få kombinationen med västerländska och österländska instrument att fungera.

Han kände att på en djupare nivå skänker Shen Yun räddning till människorna.

– ShenYun är den enda konstform jag vet som styrs av Gud, är andligt styrd, sade han.

Han ville berätta för världen om det:

– Jag önskar att jag kunde få vara med i CNN och FOX för att tala om Shen Yun. Shen Yun kan förändra barnens liv för evigt.

Stacey Chen och Mary Silver rapporterade.

Översatt från engelska.

Shen Yuns Europaturné pågår med föreställningar den 28-29 mars i Birmingham, och den 31 mars-1 april Salfjord, Storbritannien. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

 

 Uppdaterad 18:25 27-3-2015