Shen Yun visar vägen för traditionell kinesisk kultur
Shen Yuns dansare med gudomligt inspirerade dräkter från Tangdynastins dagar. (Foto: Shen Yun Performing Arts)


New York-baserade Shen Yun Performing Arts, som har som mål att blåsa nytt liv i Kinas uråldriga kultur, gör i år sin tionde säsong på Nordamerikas, Europas och Asiens scener.

Shen Yuns träningsanläggning ligger på landsbygden norr om New York. Danskompaniet, som numera har fyra danstrupper, har introducerat miljontals besökare för det gamla Kinas livsåskådning och moral med berättelser om kejsare, kungar, munkar och kloka personer som föregått med gott exempel fått människorna och landet att blomstra.

Charles Taku, rådgivare till Internationella brottmålsdomstolen kommenterade den traditionella kulturens roll efter att ha sett föreställningen med sin familj:

– Jag tror att det i den här kulturen och traditionen finns en lösning på de flesta konflikter vi ser runtom i världen. Ett återuppväckande av den här kulturen skulle faktiskt kunna hjälpa oss komma ifrån hat- och våldskulturen.

Poeten och målaren Lin Fu-yin från Taiwan sade:

– I vårt moderna samhälle är det så viktigt att tjäna pengar, vilket leder till moraliskt fördärv, konflikter och likgiltighet för andra. I en så moraliskt fördärvad värld gör Shen Yun allt för att väcka människornas slumrande minnen av godhet.

Människor borde kultivera sig själva igen

Kina har sedan urminnes tider kallats för det “gudomliga landet” och kulturen sägs ha inspirerats av gudar.

De kinesiska tecknen för Shen Yun, som kompaniets hemsida översätter som ”skönheten när gudomliga varelser dansar”, är en reflektion av denna uråldriga uppfattning.

Det viktigaste i den gamla kinesiska kulturen var att kultivera sig själv, rena kroppen, tankarna och själen genom att följa läror som buddhism eller daoismen. Allteftersom individens moral höjdes, så strävade hon eller han allt mindre efter att uppfylla sina ambitioner och begär, utan blev vänligare, tålmodigare och ärligare.

Shen Yun följer i den här traditionens fotspår, och får inspiration från den kinesiska kultiveringsmetoden falungong. I en intervju på Shen Yuns hemsida säger sopranen Haolan Geng:

– Om man vill nå en högre sfär som artist så tror jag att moralen har stor betydelse. Man måste ha integritet. Om man går omkring och är uppblåst när man inte är på scenen kan man inte sedan gestalta uppriktighet på scenen. När ljuden och känslorna som du sänder ut är rena, då kan sången beröra lyssnarens innersta väsen.

Publiken har uttryckt att man känner att artisterna i Shen Yun är annorlunda. Konstnären Gale Remington såg en föreställning i New York, och efteråt sade han:

– Det är som att tas till en annan värld, där renhet och godhet råder.

Chung So-Young, dansprofessor på Chungnam University i Sydkorea sade:

– I Shen Yun ser jag själens frihet och en himmelsk väg. Alla dansarna är väldigt rena. Jag har aldrig sett så rena dansare. Med tiden kommer Kina att följa Shen Yuns exempel.

Tachibana Shino, japansk klassisk dansare som såg föreställningen i Nishinomiya sade:

– Skönheten som uttrycks i dansen visar ett Kina som är helt annorlunda än dagens.

En uttrycksfull konstform

Klassisk kinesisk dans är en av de mest uttrycksfulla och krävande konstformer som finns. Den kan förmedla ett brett spektrum av karaktärer, legender, berättelser och traditioner.

I klassisk kinesisk dans finns det kinesiska ordet ”yun” som betyder ungefär ”inre hållning” (uttryck, uttryckssätt, upplevelse). Dansarna lär sig porträttera en karaktärs inre väsen och skildra en mängd olika känslor. Form och teknik har också stor betydelse, med komplicerade volter och snurrtekniker.

Publikbild strax innan ridån går upp på Lincoln Center i New York. (Foto: Larry Dai/Epoch Times)

Publikbild strax innan ridån går upp på Lincoln Center i New York. (Foto: Larry Dai/Epoch Times)

Shen Yuns föreställningar tar med publiken på en resa genom Kinas 5 000-åriga historia. Den för oss till himmelska platser, kejserliga hov, olika landskap och innehåller etniska danser från olika delar av landet.

Några nummer handlar om folkhjältar, och ger uttryck för traditionella dygder, som vördnad inför himlen, och övertygelsen att gott belönas och ont bestraffas. Kända berättelser bland annat från de klassiska verken ”Resan till västern” och ”Berättelser från träskmarkerna” visas också i föreställningen.

Musiken framförs av en levande orkester som kombinerar kinesiska instrument och västerländsk symfonimusik till en unik blandning. Shen Yuns vokalister framför sånger med en traditionell bel canto-teknik som nästan har försvunnit. Texterna innehåller reflektioner över meningen med livet.

Att stå upp mot förföljelse

Shen Yun visar även upp bilder från dagens Kina, särskilt förföljelsen av den andliga metoden falungong.

Falungong, eller Falun Dafa, innefattar lugna övningar och meditation. Man förbättrar sin karaktär genom att följa principerna sanning, godhet och tålamod.

Metoden, som blev oerhört populär bland kineserna med många miljoner utövare, började introduceras i Kina av Li Hongzhi 1992. Nu praktiseras metoden i över 80 länder världen över. Många utövare har berättat att deras hälsa, karaktär och relationer med familj och arbetskamrater har blivit mycket bättre sedan de började kultivera.

År 1999 förbjöd dåvarande ledaren av kommunistpartiet, Jiang Zemin, falungong, som han såg som ett hot mot partiets ateistiska ideologi. Sedan dess har tiotusentals utövare fängslats, torterats och mördats i den systematiska kampen att utrota falungong, rapporterar människorättsorganisationer.

Dick Froderman som har en hög post inom den amerikanska marinen, berördes starkt av ett programnummer som handlade om förföljelsen. Den visar en polis vars sinne förändras när han möter godheten hos en falungong-utövare, som han från början försökte gripa med våld.

– Det var lärorikt, sade han, och tillade att utövarna inte lät polisens övergrepp hindra dem ”från att göra det rätta”.

Trots att Shen Yun hyllas internationellt kan de ännu inte uppträda i Kina, där kommunistregimen försökt utrota Kinas gamla kultur. Men utlandskineser har hyllat Shen Yun för att den genuint beskriver och återuppväcker den andliga essensen i deras kultur, som gått förlorad.

Den blinde människorättsaktivisten Chen Guangcheng, som nu bor i USA, såg Shen Yun 2014:

– I en värld utan frihet dyrkar folk pengar och söker tillfredsställa sina omedelbara intressen. Det här avviket helt från vår traditionella kultur. Många människor som har sett Shen Yun har därför kommit att reflektera över sig själva, och att allt vi säger och gör bör vara grundat i de rättfärdiga ideal vi har med oss från förr.

Shen Yuns Europaturné 2016 fortsätter med kommande föreställningar 5-6 mars i Birmingham, Storbritannien, och sedan 9-10 mars, Aix-en-Provence, Frankrike. Truppen kommer till danska Århus 12 – 13 april.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.