Shen Yun visar oss vägen hem
Arthur Farndell såg Shen Yuns föreställning den 6 mars på Birmingham International Convention Centre i Storbritannien. (Foto: NTD Television).


Resan mot sanning och visdom är något som många lärare bär i sitt hjärta. Det var den aspekten hos Shen Yun Performing Arts som gav genklang hos den pensionerade språkläraren Arthur Farndell, som såg föreställningen i Birmingham, Storbritannien.

– Jag tror att vi alla lever här för att söka efter sanningen, söka efter visdom, skönhet, kunskap och kärlek, och [Shen Yun] är ett förstklassigt exempel på detta, sade han efter den utsålda matinéföreställningen på Birmingham International Convention Centre, den 6 mars.

– Minns du historien om Kung Markatta? Han ville bli odödlig. Han ville hitta en lärare som kunde lära honom att leva för evigt, så han reste världen runt för att söka efter en sådan andlig lärare och till slut fann han vad han sökte, sade Arthur Farndell.

Apkungen dyker upp i dansen ”Monkey King and Dragon Palace” i årets föreställning.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts syftar till att återuppliva den autentiska, gudomligt inspirerade 5000-åriga kinesiska kultur som nästan utplånats under de senaste årtiondena av kommunistiskt styre.

Den rika kinesiska kulturen har påverkats djupt av religioner som buddhism, daoism och konfucianism. ”Under inflytandet av dessa religioner, har den kinesiska kulturen skapat ett rikt och djupt värdesystem”, står det på Shen Yuns hemsida.

Arthur Farndell kände igen detta i Shen Yuns föreställning.

– Den kinesiska kulturen har en stor kunskap, talang, förmåga och visdom om hur man ska leva på jorden, samt även hur man lever för himlen, sade han.

– Detta liv vi lever på jorden är precis som en resa, men det är bara en resa. Det är inte vårt verkliga hem. Vårt verkliga hem är i himlen, och det är dit vi alla kommer, det är vårt mål, och [Shen Yun] exemplifierar det.

Shen Yuns visar denna kultur genom den mycket uttrycksfulla konstformen klassisk kinesisk dans, etnisk dans och folkdans, med en orkester med både österländska och västerländska instrument, genom sopraner och tenorer som sjunger på kinesiska i Bel canto-stil och instrumentala framträdanden. Med det allra senaste inom grafisk teknik skapas en digital bakgrund som ger en unik modern aspekt till föreställningen.

Varje år skapas en helt ny föreställning som tar sin inspiration från Kinas rika historia och legender, historiska berättelser, och moderna händelser som representerar traditionella kinesiska principer som lojalitet, medkänsla, vänlighet och mod.

– Musiken och dansen var så väl samordnade, och koreografin var lysande. Alla artister tycktes vara precisa i alla rörelser, så eleganta och välkoordinerade. Alla arbetade briljant tillsammans. Ingen hävdade sin personlighet, ingen sade, ”Jag är jättebra”, alla lät den naturliga kinesiska kulturen lysa igenom, sade Farndell.

Alla dansare inom klassisk kinesisk dans måste förutom den tekniska skickligheten även behärska ”hållning”, en specifik kinesisk term som på Shen Yuns hemsida beskrivs som ”ett slags inre själ eller ande”.

Farndell kände att dansarna verkligen förkroppsligade den traditionella kinesiska kulturen genom sina rörelser och uttryck.

– Det här nådde fram till mig genom varje rörelse som varje artist utförde. Framför allt kände jag skönheten, sade han.

– Många artister nuförtiden sätter sin egen personlighet först och allt annat kommer i andra hand. [Shen Yuns] artister sätter den kinesiska civilisationen, som utmärks av visdom och andlighet, före sina egna personligheter. För mig är det mycket viktigt.

NTD och Kat Piper rapporterade.

Shen Yuns Europaturné 2016 pågår med föreställningar i Barcelona 17-18 mars och Brygge 22-23 mars. Kompaniet kommer till danska Århus 12 – 13 april.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Musikproducent: ”Shen Yun kommer att förändra ditt liv”

Shen Yun väcker upp själen